Op dit moment is in Dubai de 28e VN-Klimaattop gaande. Mochten de wereldleiders toch niet helemaal bij de les zijn, dan herinnert het nieuwe WMO-rapport ze in niet mis te verstane bewoordingen aan de urgentie van de klimaatcrisis. Het State of the Global Climate-rapport stelt dat 2023 zal afklokken als het warmste jaar ooit gemeten.

Uit gegevens tot eind oktober blijkt dat de gemiddelde temperatuur dit jaar al 1,4 graad Celsius boven het pre-industriële gemiddelde lag. Daarmee is het verschil met de vorige recordjaren 2016 en 2020 al zo groot, dat 2023 zal afklokken als warmste jaar ooit gemeten. November en december zullen daar niets meer aan kunnen veranderen.

Intussen ligt de concentratie CO2 in de atmosfeer nu al de helft hoger dan in het pre-industriële tijdperk, en de zeespiegel steeg tussen 2013 en 2022 ruim twee keer zo snel als in de eerste tien jaar van satellietmetingen (1993-2002). De ijskap op Antarctica is een miljoen vierkante kilometer kleiner dan op haar vorige dieptepunt, en gletsjers op het noordelijke halfrond smelten met een rotvaart.

Oorverdovende kakofonie

WMO-hoofd Petteri Taalas beseft dat de doemberichten over nieuwe records op den duur klinken als een plaat die blijft hangen. “De concentratie broeikasgassen haalt recordhoogtes, de mondiale temperaturen halen records, de zeespiegel is hoger dan ooit. Het Antarctische ijs is op een dieptepunt… Het is een oorverdovende kakofonie van grijsgedraaide platen.”

Maar Taalas hamert er op dat dit meer zijn dan enkel cijfers en statistieken. “We lopen het risico om de race te verliezen om onze gletsjers te redden en de stijging van de zeespiegel te beteugelen. We kunnen niet meer terugkeren naar het klimaat van de 20e eeuw, maar we moeten nu handelen om de risico’s van een steeds onherbergzamer klimaat in deze en de komende eeuwen te beperken.”

Cartoon Maarten Wolterink

1701353653864
Sultan Al Jaber is your fossilitator! This fossil CEO chairs the COP28… Beeld door: Maarten Wolterink
Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.