Bron: www.youtube.com

De mooie woorden van de politici staan in schril contrast met de nieuwsberichten die ons afgelopen week hebben bereikt. Zo sloeg op 17 december de Duitse afdeling van Artsen zonder Grenzen in een rapport alarm over de verslechterende geestelijke gezondheid van vluchtelingen. “Ondanks alle beloften die de EU heeft gedaan, hebben de branden in Moria, Samos en Chios geen einde gemaakt aan het beleid dat zo schadelijk is voor de gezondheid van mensen, een beleid van afschrikking op de Griekse eilanden. Mensen moeten nog een winter overleven in onmenselijke omstandigheden, in volledige wanhoop en midden in een wereldwijde pandemie,” aldus een woordvoeder.

Onderzoeksresultaten

Ook verscheen een rapport van het International Rescue Committee (IRC) dat 904 mensen onderzocht die worden ondersteund door programma’s voor geestelijke gezondheid van het IRC op de eilanden Lesbos, Chios en Samos. Enkele onderzoeksresultaten van het onderzoek: 3 van de 4 mensen geeft aan dat ze symptomen ervaren als slaapproblemen, depressie en angst; ten minste 2 op de 5 mensen vertonen symptomen van PTSS; bijna 1 op de 10 heeft psychotische symptomen en is zelfbeschadigend; 1 op de 3 mensen meldt zelfmoordgedachten; 1 op de 5 geeft aan pogingen te hebben ondernomen om zelfmoord te plegen.

Het IRC concludeert: “Dit is het moment voor Griekenland en de EU om echt in beweging te komen, weg van een crisis-gestuurde, ad-hocbenadering naar een aanpak die beantwoordt aan de behoeften van mensen op de vlucht en die past bij de realiteit van migratie, zowel binnen als buiten de Europese Unie.” Het beeld van het rapport wordt bevestigd door een bericht op Nu.nl: ”49 kinderen met suïcide-gedachten behandeld in vluchtelingenkamp Lesbos”.

Beperkt aantal

Afgelopen week heeft Nederland na veel politiek getouwtrek voor het eerst 25 vluchtelingen opgevangen afkomstig uit de Griekse vluchtelingenkampen. Volgens critici is dat erg laat en ook een zeer beperkt aantal. In totaal neemt Nederland honderd vluchtelingen op, onder wie vijftig kinderen, uit het uitgebrande kamp Moria op Lesbos. Verder financiert Nederland twee kleine opvangcentra voor minderjarige vluchtelingen in Griekenland.

VluchtelingenWerk Nederland toont zich in een verklaring weinig enthousiast: “Uiteindelijk zijn de eerste vluchtelingen nu gearriveerd, maar het lijkt erop dat alleenstaande kinderen met kerst nog steeds moeten achterblijven. Dat had echt veel sneller gekund. Daarom geen feeststemming om dit kleine lichtpuntje voor enkele vluchtelingen. De onwil van dit kabinet om écht iets te doen aan de situatie op de Griekse eilanden blijft duidelijk staan.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.