“We hoopten op minimaal 40 tot 60 inzendingen en zijn erg blij verrast met de ruim 260 deelnemers en met zoveel diversiteit en inhoudelijke kwaliteit,” zegt Carolien Croon, directeur van Bijbels Museum. Een eerste selectie (longlist) is te vinden op de website www.nieuweaarde.nu.

“De kunstwedstrijd is een mooi voorbeeld van de nieuwe koers. Daarin produceren we – vaak samen met partners – reizende tentoonstellingen met in opdracht gemaakte kunst rond Bijbelse thema’s en verhalen buiten de klassieke opzet van het museum. Het thema ‘Nieuwe aarde’, waarbij we hebben gevraagd om visionaire verbeelding, is enthousiast ontvangen en leeft blijkbaar sterk bij kunstenaars. Afgaand op de titels van de werken en de beschrijvingen, is er door de kunstenaars inspiratie geput uit zeer diverse bronnen; behalve uit de Bijbel en uit de natuur ook uit geschriften van mystici zoals Hildegard von Bingen, uit het Boeddhisme, taoïsme, geschriften van Rumi, uit de getallensymboliek en zelfs uit een songtekst van Bløf. En veel kunstenaars – zowel mannen als vrouwen – hebben met hun kunstwerk het vrouwelijke aspect, Moeder Aarde of ‘de Godin’ in ere willen herstellen”, zegt Croon.

Mensen raken

logo-nieuwe-aarde-open-call-963x1030px

Met “NIEUWE AARDE. Deel jouw visioen” – geïnspireerd door het Bijbelvers ‘En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel, en de eerste aarde waren voorbij gegaan, en de zee was niet meer.’ (Openbaring 21:1) – willen de initiatiefnemers mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van verandering.

De curerende commissie wordt gevormd door Don Ceder (voorzitter; advocaat, politicus), Herman Koetsveld (predikant Westerkerk Amsterdam), Merlijn Twaalfhoven (componist, initiator van The Turn Club), Yuki Kho (cultuurjournalist en online communicatiestrateeg), Onno Zijlstra (filosoof en bestuurslid Vermeulen Brauckman Stichting) en Carolien Croon (directeur Bijbels Museum).

De commissie beoordeelt de werken op basis van artistieke kwaliteit, verbeeldings- en zeggingskracht, vakmatige uitvoering en op het vermogen om een breed publiek te inspireren.

“NIEUWE AARDE. Deel jouw visioen” is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds Kerk en Wereld en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.