Hoe kan compassie ons binnen de samenleving en de VU-gemeenschap helpen verschillen in achtergrond, geaardheid en overtuiging om te vormen tot een bron van inspiratie waaruit we kunnen putten om daadwerkelijk bij te dragen aan de diverse maatschappij?

Donderdag 29 november gaan we tijdens het symposium ‘Verschillend, en dan?’ uitvoerig in op de betekenis van compassie in een tijd van toenemende polarisatie. Hoofdspreker is VU-eredoctor Karen Armstrong, een van ‘s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van interreligieuze dialoog en religieuze tolerantie in het publieke domein. Zij ziet Compassie als mededogen, het vermogen om je te verplaatsen in een ander en het gezichtspunt van de ander in te nemen.

Tijdens het symposium gaat Armstrong in op voorbeelden van compassie die zij tegenkomt binnen en buiten universiteiten.

VU-alumna Domenica Ghidei, lid van het College voor de Rechten van de Mens, reageert hierop vanuit het perspectief van de mensenrechten.

Aansluitend gaat Aldith Hunkar met ‘bruggenbouwers’ op de Vrije Universiteit in gesprek over hun best practices, waarmee zij mensen met sterk uiteenlopende opvattingen met elkaar verbinden.

Karen Armstrong reikt de Nederlandse Compassieprijs 2018 uit. Een jury van VU-studenten draagt drie initiatieven voor, waarna het aanwezige publiek de uiteindelijke winnaar bepaalt.

Stichting Julius Leeft! sluit het symposium af met scenes uit het muziektheaterstuk over Martin Luther King ‘We have a dream’. King ging Karen Armstrong in 1965 voor als eredoctor aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Gershwin Bonevacia. De muziek wordt verzorgd door Harto Soemodihardjo.

Voor meer informatie (waaronder het programma): klik hier.

Dit symposium komt mede tot stand dankzij een bijdrage van het fonds Kerk en Wereld.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.