Deze avond over ‘Urban Religion’ is onderdeel van WeMakeThe.City, een stadsbreed vijfdaags festival over de de stad. In wat voor een stad willen wij leven, als het gaat om klimaat, veiligheid, wonen, gezondheid? Suzan Doodeman, organisator De Staat Van God: “We wilden heel graag ook religie als stedelijk vraagstuk aanpakken binnen het festival. En dat is gelukt.”

Religie blijft

In de Middeleeuwen bestond Amsterdam voor bijna eenderde uit kloosters en andere kerkelijke bebouwing. Religieuze bewegingen zijn altijd belangrijk geweest in de vorming van Amsterdam, en dat geldt voor veel grote steden. Een tijdlang dachten stadsmakers dat religie zou verdwijnen, wat goed te zien is in het oorspronkelijke ontwerp van de Bijlmermeer. Voor religieuze samenkomsten was geen plek ingericht. Nu kent datzelfde stadsdeel met 150 kerken, van oude garage tot schoolgebouwen, het hoogste aantal geloofsgemeenschappen per vierkante kilometer van Nederland.

Steden veranderen

Een stad trekt steeds nieuwe mensen, en ook nu neemt diversiteit in steden toe. Dat geldt ook voor religieuze diversiteit. Amsterdam is een superdiverse stad, wat betekent dat het merendeel van de bewoners bestaat uit minderheden. Die superdiversiteit wordt meer en meer de nieuwe identiteit van grote steden in de hele wereld. Nieuwe gemeenschappen voegen zich naar de bestaande mogelijkheden, en dat kan onverwachte vormen aannemen.

Kim Knibbe, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen en spreker vertelt: In Engeland is de Nigeriaanse christelijke kerk inmiddels zo groot dat zij een afspraak heeft met de krimpende Anglicaanse kerk: bij verkoop van kerkgebouwen heeft de Nigeriaanse kerk eerste recht van koop.’” Dat laat duidelijk zien dat het religieus speelveld verandert en tegelijk niet afneemt. Als je alleen plek wilt geven aan religies op basis van historie, dan misken je wat er leeft onder mensen in de stad.

Intussen maakt de stad ook religie. Tim Vreugdenhil (CityKerk) probeert met stand-up-theology een vernieuwende vorm te vinden die aansluit bij de stadsmens. “Als ik hier alleen maar klassieke dingen zou doen, komt er geen hond. Als het goed gaat doe ik iets met hun ziel.”

De Staat van God

Het avondvullende programma vindt plaats in Pakhuis de Zwijger. Daarnaast zijn in het weekend verschillende religieuze tours, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

De Staat Van God werkt dit jaar met meerdere partners samen, waarbij de Rijksuniversiteit Groningen (faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap) en de Protestantse Kerk Amsterdam de belangrijkste zijn.

Donderdag 21 juni, 19.30 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Voertaal: Engels

Tickets: € 27,50
Voor meer informatie: www.urbanreligion.nl
facebook.com/destaatvangod/

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.