Nederland krijgt een Nationaal coördinator discriminatie en racisme. Dat heeft het kabinet begin december besloten nadat de Tweede Kamer het kabinet hierom in juni heeft verzocht. Volgens Hamburger is dat een goede zaak. Zo kan de aanpak van alle vormen van racisme en discriminatie centraal worden aangepakt.

“Paradoxaal genoeg heeft de Kamer het kabinet ook gevraagd een Nationaal coördinator antisemitismebestrijding in het leven te roepen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid,” zo schrijft Hamburger. “Aanvankelijk zat het kabinet daar niet op te wachten. In het licht van talrijke voorzieningen die voor de bestrijding van antisemitisme reeds zijn opgetuigd, had het kabinet in juni gezegd dat het ‘geen meerwaarde’ zag in nóg een functionaris. Maar onder druk van de Tweede Kamer liet minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) eind vorige maand weten dat die coördinator antisemitismebestrijding ‘op korte termijn [zal] worden gecreëerd’.”

Heel andere motieven

Hoe de aparte functie van coördinator antisemitismebestrijding zich tot een overkoepelende coördinator discriminatie en racisme zal verhouden, is volstrekt onduidelijk. En Hamburger vermoedt dat heel andere motieven een rol spelen en spreekt in dit kader over “een principiële vergissing en een politieke misstap”.

De andere motieven blijken uit voorbeelden in het buitenland. Zo is onder meer in Duitsland in nauw overleg met pro-Israël-organisaties, een coördinator benoemd die de bestrijding van antisemitisme gebruikt om critici van de bezetting en kolonisering door Israël van Palestijnse gebieden in een kwaad daglicht te stellen en hen aan de schandpaal te nagelen. Volgens Hamburger wordt hiermee niet alleen onrecht door Israël gelegitimeerd en de vrijheid van meningsuiting onder druk gezet, maar zal ook “de strijd tegen antisemitisme zwaar aan geloofwaardigheid en effectiviteit inboeten”.

Moslimhaat

Op 14 oktober jl. liet rabbijn Lody van de Kamp in een opiniestuk op Nieuw Wij zich ook al kritisch uit over een aparte coördinator antisemitismebestrijding. De focus van de rabbijn – die eerder deze week met anderen de joods-islamitische beweging Yalla! oprichtte – ligt vooral op de situatie in Nederland zelf.

Volgens Van de Kamp is moslimhaat in Nederland minstens zo’n groot probleem als antisemitisme. “Om hen (moslims -red.) te beschermen komt er geen Nationaal Coördinator. Integendeel. Onze eigen overheid doet gemakkelijk zaken met die bedrijven op de arbeidsmarkt waarvan bekend en zichtbaar is dat deze zich schuldig maken aan discriminatie op grond van etniciteit en migratieachtergrond.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.