Zonder voldoende aandacht op dit onderwerp, lijkt het geen issue te zijn. VGV is een schending van de meest fundamentele rechten van vrouwen en daarin verdienen vrouwen onze solidariteit en steun door deze praktijk aan de kaak te stellen. Hoe kan het zijn dat wanneer één man zijn penis verliest, de pers er bol van staat, maar als er 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden zijn onder culturele druk en zonder zelfbeschikking waardoor ze blijvend genitaal zijn verminkt, daar weinig aandacht voor is?

Het is dichterbij dan je denkt, ook 30.000 meisjes en vrouwen wonend in Nederland hebben pijn of problemen met plassen en menstrueren, hebben minder seksueel genot en voelen zich niet compleet. Jaarlijks lopen gemiddeld een vijftigtal jonge meisjes het risico om deze verminking in hun land van herkomst te ondergaan. Hierbij bestaan verschillende varianten: van het wegsnijden van een deel van de clitoris en/of schaamlippen tot aan het volledig dichtnaaien van de vagina met slechts een gaatje om te urineren en menstrueren, met allerlei complicaties en infecties als gevolg. Wereldwijd ondergaan dagelijks achtduizend meisjes deze praktijk.

wereldwijven11
Beeld door: De Wereldwijven

Afgelopen jaar heeft Lilianne Ploumen gepleit voor het vergoeden van hersteloperaties bij VGV. Helaas was er geen meerderheid, waardoor vrouwen deze operatie nog steeds zelf moeten betalen… Dit is moeilijk te verenigen met het feit dat we vrouwenbesnijdenis als een schending van mensenrechten zien. Deze vrouwen vinden het lastig een vuist te maken, maar juist daarom komen wij Wereldwijven in actie.

Zonder een aanvallend geluid te laten klinken waarbij ‘het westen’ een belerende vinger wijst, willen we het onderwerp vrouwenbesnijdenis wel uit de taboesfeer halen, alternatieven bespreken en de discussie aanzwengelen hoe we deze vrouwen het beste kunnen ondersteunen. Dat begint bij storytelling, daar waar De Wereldwijven voor staan. Inspireren zonder grenzen.

In aanloop op 6 februari belichten De Wereldwijven vrouwelijke genitale verminking door middel van de volgende stories en steunbetuigingen:

  • Tientallen wereldwijven – woonachtig over de hele wereld – posten hun UnCut-foto met de symbolische pose: een hartje ter hoogte van vulva en gekruiste benen.
  • Publicatie van twee prachtige video’s waarin twee dappere Nederlandse vrouwen die in Ethiopië en Somalië besneden zijn hun indrukwekkende verhaal delen. Hoe is het leven als je besneden bent, welke gevolgen heeft de besnijdenis gehad (zowel fysiek als psychisch) en wat zijn hun aanbevelingen?
  • Een artikel/vlog waarbij een besneden tweeling Ayaan en Amal hun ervaringen delen.
  • Dr. Annemarie Middelburg, gepromoveerd mensenrechtenjurist en expert op dit thema, heeft een inhoudelijk artikel over de complexiteit van vrouwenbesnijdenis gedeeld met veel achtergrondinformatie: artikel vrouwenbesnijdenis.
  • Voormalig minister Ploumen spreekt zich uit in een interview waarom zij heeft gepleit voor het vergoeden van hersteloperaties bij vrouwenbesnijdenis en leg zij uit waarom het belangrijk is dat wij onze stem laten klinken.
  • Chirurg Refaat Karim over het belang van hersteloperaties en legt uit hoe deze operaties een groot gevoel van zelfbeschikking en vrijheid bij vrouwen teweegbrengt.
  • Wereldwijf Patricia belicht het onderwerp als verloskundige vanuit Sierra Leone.
  • Monique Janssens, gastblogger en werkzaam bij Terre des Hommes in Oost Afrika over meisjesbesnijdenis in Tanzania.
  • En nog meer …

Kunnen wij deze diepgewortelde traditie veranderen? Moeizaam. Kunnen wij het onderwerp uit de taboesfeer halen? Ja. Kunnen wij meisjes en ouders bereiken die in Nederland op het punt staan deze pijnlijke ingreep te ondergaan? Hopelijk. Kunnen wij de media prikkelen erover te schrijven en aandacht aan te besteden? Dat ligt aan u! Help ons in deze campagne en stel dit onderwerp ter discussie.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.