In 2019 kwam de achtste islamitische conferentie van milieuministers (ICEM) met een strategie gericht op de rol van culturele en religieuze factoren bij de bescherming van klimaat en milieu en het bereiken van duurzame ontwikkeling in de islamitische wereld. Dit was volgens de deelnemers “een weerspiegeling van de religieuze en beschaafde plicht van de islam ten aanzien van milieu-uitdagingen”.
Daarop werd een groep toonaangevende islamitische organisaties, wetenschappers en vooraanstaande milieuadviseurs bijeengebracht via de Faith for Earth Coalition van UNEP (het milieuprogramma van de VN), die het voortouw nam bij het faciliteren van het proces.
De islamitische wereld van onderwijs, wetenschap en cultuur, de Islamitische Stichting voor Ecologie en milieuwetenschappen, de Uskudar Universiteit in Istanbul, de Botanische Tuin van de Koran Tuin, het College voor Islamitische Studies van de Hamad Bin Khalifa Universiteit in Qatar, en de Embrace of the Earth Foundation vormden samen een voorhoede vanuit de Verenigde Naties om Al-Mizan te ontwikkelen als een wereldwijd platform voor het koppelen van milieukwesties aan de islamitische leer om zo een islamitische visie op de natuur te omarmen.
Al-Mizan benadrukt het belang van cultuur en religie bij het stimuleren van gedragsverandering, samen met wetenschappelijke, technische en politieke oplossingen. Het eerste ontwerp van Al-Mizan werd eerder gedeeld met meer dan 300 islamitische instellingen en internationale partners voor feedback en overleg. Na allerlei consultaties en overlegrondes is het document nu definitief.
Het kernteam dat het proces vormgaf, ziet Al-Mizan als een historisch document dat uiting geeft aan de collectieve stem van de islamitische gemeenschap over klimaat- en milieukwesties. “Het roept alle moslims op om duurzaamheid te omarmen in hun dagelijks leven en samen te werken om ons gemeenschappelijke huis te beschermen.”
Kijk hier voor de Engelstalige versie van Al-Mizan.