De reis brengt hem van Sarajevo in Bosnië via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Scandinavië naar Brussel. Onderweg luistert hij naar de kenners en de mensen op de straat. Zonder de controverse te schuwen, praat hij met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, met liberale en orthodoxe moslims, met imams en Koranleraren. Hoe kijken zij naar de toekomst? Wat is hun hoop en waar zit hun vrees?

Aflevering 1: Bosnië

De reis start in Bosnië, waar de islam al meer dan 400 jaar ononderbroken aanwezig is. Leyers ervaart meteen aan den lijve hoe liberaal de Bosnische islam is. In Sarajevo wordt hij in een kapperszaak geschoren en gemasseerd door de eigenaar: een gesluierde barbierster. In dezelfde stad ontmoet hij twee zussen, beiden succesvolle modeontwerpsters met een eigen studio. Ze zijn het toonbeeld van de verscheidenheid van de Bosnische islam. De ene draagt een sluier, de andere niet. Ze houden een hartstochtelijk pleidooi om als Europese moslims door de rest van Europa omarmd te worden.

Allah-in-europa-Afl01-Bosnie-Jan-en-Emina-Hodzic2
Beeld door: VPRO

Toen Bosnië zich in 1992 onafhankelijk verklaarde, brak een bloedige burgeroorlog uit. In het stadje Srebrenica vond een genocide plaats waarbij meer dan achtduizend moslimmannen het leven lieten. Leyers maakt er kennis met Ahmed, een jonge imam, wiens vader behoort tot de slachtoffers. Hij keerde recent met zijn gezin naar Srebrenica terug. Hoe gaat hij om met wat er is gebeurd en hoe kijkt hij naar de toekomst?

De burgeroorlog zorgde voor een religieuze heropleving bij de Bosnische moslims. Leyers maakt kennis met Damir, een marketingmanager bij een IT-bedrijf die daarnaast ook lid is van een mystieke soefi-broederschap in Sarajevo. Leyers gaat met hem mee naar de wekelijkse ziqr, een indrukwekkend trance-ritueel.

Allah in Europa is een productie van Warner Bros in coproductie met Canvas en VPRO. Uitzending: zondag 3 september, 20.15 uur, NPO 2

Al 22 reacties — praat mee.