yiwen

Amsterdam bestaat uit 180 verschillende nationaliteiten en is daarmee de meest diverse stad ter wereld. Het IKON-televisieprogramma De Nieuwe Wereld ontvangt elke week een wereldburger uit een van die 180 landen en vraagt wat de zondag voor hem of haar betekent. In de uitzending van zondag 1 november (10.15 uur op NPO2) is dat Yiwen Eliens uit China.

“Ik kwam in 2004 naar Nederland om hier te gaan studeren. Ik rondde mijn PhD in Computer Science af in 2011 en ben daarna samen met mijn Nederlandse man een jaar gaan reizen door Azië. Tijdens mijn studie was ik al bezig met yoga, om de stress te verminderen en meer balans te krijgen in mijn leven. Op mijn reis raakte ik geïnspireerd om meer met yoga te doen. De manier waarop mensen in Azië, en ook in China waar ik vandaan kom, een minimalistisch leven leiden, zonder veel bezittingen, dat vond ik erg inspirerend. Hun geluk is onafhankelijk van hun bezittingen. En, hoe minder bezittingen je hebt, hoe meer je kunt geven. Na die reis heb ik mijn wetenschappelijke carrière verruild voor het geven van les in yoga. Nu geef ik yogales aan kinderen in Amsterdam.

Yoga is goed voor volwassenen, om balans en rust in het leven te vinden, maar ook voor kinderen. Veel kinderen kunnen tijdens mijn les ontspannen en zich bewust worden van hun lichaam. Ik merk dat het kinderen helpt om te gaan met negatieve gevoelens of pesterijen in hun omgeving. In yoga gaat het niet om wie er beter is dan de ander, dus het competitieve van onze samenleving is tijdens zo’n les niet aanwezig. Het geeft ze zelfvertrouwen. Ook de wijsheden die bij yoga horen probeer ik over te brengen op speelse manieren, door bijvoorbeeld korte meditatieliedjes te zingen. Zo kan ik ook de wijsheden die bij yoga horen overbrengen. Het is heel waardevol om te zien wat het met de kinderen doet, het maakt ze wijzer en sterker.

Op zondagochtend ga ik vaak rennen met mijn dochter van zes in het Westerpark. Dan doen we daarna samen wat yogaoefeningen. Soms nodig ik andere moeders uit om met ons mee te doen en geef ik een gratis les. De rest van de dag brengen we als gezin samen door. De inspiratie die ik heb opgedaan tijdens mijn reis door Azië heeft er ook voor gezorgd dat ik probeer die minimalistische manier van leven in mijn eigen leven te integreren. Ik wil dat ook mijn dochters meegeven. Begin dit jaar ben ik met mijn man en twee dochters vier maanden gaan reizen. Ik vind het belangrijk dat ze de wereld leren kennen, niet alleen vanuit de boeken, maar door het zien met hun eigen ogen en door met eigen voeten de wereld te bewandelen.”

Lees meer over Yiwen en haar kinderyoga op http://gemkidsyoga.nl/.

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.