De Progress-vlag wappert in de Pride-week op zeventig gebouwen van het genootschap door het hele land. Onder andere in Alkmaar, Emmen, Dordrecht, Harderwijk, Zwolle, Lemmer en Bussum wordt de vlag uitgestoken. De vlag is een uitbreiding op de regenboogvlag. De andere kleurstelling geeft de diversiteit binnen de regenbooggemeenschap aan.
Op zondag 8 augustus wordt op alle locaties van het Apostolisch Genootschap een boodschap voorgelezen waarin liefde en gelijkwaardigheid centraal staat. In Amsterdam-Watergraafsmeer wordt een Amsterdam-Pride eredienst gehouden. Deze dienst kan fysiek worden bijgewoond en is ook te volgen via een livestream.
Het genootschap draagt op deze manier uit dat geloven en een niet-heteroseksuele levenshouding moeiteloos zouden moeten kunnen. “Als geloof en liefde elkaar voor de voeten lopen, struikelt het geluk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, stelt het genootschap.
Andere initiatieven
Ook vanuit andere religieuze hoeken is aandacht voor de Pride week. Zo liepen gelovige LHBTI’ers afgelopen vrijdag en zaterdag al een ‘Pride Pelgrimage’ van Utrecht naar Amsterdam. De Amsterdamse Westerkerk wordt tot komende zondag in regenboogkleuren verlicht, op initiatief van KRO-NCRV.
Ik dacht dat het idee van een vlag was dat het een verenigend effect had. Als elke kleine subgroep en de subgroepen daarvan individueel zichtbaar moeten zijn op een vlag dan lijkt het verenigende effect weg te vallen. Nu moet je eigenlijk doorgaan totdat elk individu zijn/haar zichtbaar plekje heeft op de vlag. Want niemand is toch precies hetzelfde?