Het gaat om dorpen die Armenië al sinds het begin van de jaren negentig in handen heeft. Het zoenoffer is het resultaat van vredesgesprekken tussen de vicepremiers van beide landen,  waarbij vrijdag een voorlopig akkoord bereikt werd over vier delen van de betwiste grens. Waarnemers spreken van een duidelijk teken van toenadering tussen de twee landen.

De buurlanden kwamen al overeen dat de grenslijn ongeveer gelijk moet lopen met de wettelijke grens die binnen de Sovjet-Unie bestond op het moment van haar ontbinding. Wel moet genoteerd worden dat de huidige gesprekken enkel een “voorlopige afbakening” kunnen opleveren.

De onderhandelingen moeten een einde maken aan meer dan drie decennia van conflicten tussen beide landen over betwiste grenzen. Tijdens die periode vochten Azerbeidzjan en Armenië twee oorlogen uit, hoofdzakelijk om de regio Nagorno-Karabach. Dat gebied is de facto een enclave binnen Azerbeidzjan. Er wonen voornamelijk Armeniërs die sinds de jaren negentig nauwelijks onder Azerbeidzjaans bestuur vielen.

In september van het afgelopen jaar, voerde Azerbeidzjan een korte maar doeltreffende militaire operatie uit en nam Nagorno-Karabach in. De Armeense bevolking vluchtte toen weg uit de enclave.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.