Het ‘detail’ van Kessab

Een zo’n ‘detail’ betreft de aanval op de Syrische plaatsje Kessab, gelegen in het uiterste noordwesten van Syrië, tegen de Turkse grens aan en niet ver van de Middellandse Zee. Kessab is ook een grensovergang. In de vroege ochtend van de 21e maart werd het stadje aangevallen door jihadistische Ahrar al Shambrigades (‘De bevrijders van Syrië’) en leden van het Nusrafront. Met mortieren werd de plaats bestookt en de bewoners, voor het overgrote deel Armeniërs, christenen, 2000 in getal, namen de wijk, alles achterlatend. Ze vluchtten onder andere naar de nabij gelegen Syrische kustplaats Lathakia. Ze vluchtten niet naar Turkije.

Er zijn beelden van jihadisten die triomfantelijk door de straten van het plaatsje trekken. Later kwamen er berichten dat mensen vermoord zouden zijn en kerken ontheiligd. Maar deze berichten zijn tot op heden niet bevestigd. De grensovergang is in handen van de jihadistische rebellen. Overal staat hun naam op de muren van de grenspost gespoten en zijn hun vlaggen te zien.

De gebeurtenissen in Kessab passen naadloos in de gebeurtenissen elders in het door oorlog verscheurde Syrië: mensen, en met name christenen, worden uit hun dorp of stadje gejaagd met achterlating van have en goed. Niets nieuws onder de zon van de Syrische burgeroorlog.

Lees hier verder.

Bron: TPO

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.