“Deze Tafel blijft ons aanspreken, tot op de dag van vandaag”, zegt Sherene Devid-Farag van Bureau Externe Betrekkingen van Bahá’í-gemeenschap Nederland. “Het helpt ons punt voor punt te zien welke elementen er nodig zijn voor een vreedzame wereld; zoals de gelijkwaardigheid van man en vrouw, de harmonie van religie en wetenschap, de bevordering van onderwijs en het uitbannen van alle vormen van vooroordelen. Deze zelfde principes inspireren heden ten dage talloze bewegingen, organisaties en mensen in hun inspanningen voor sociale rechtvaardigheid. Wat we ons bij al deze inspanningen moeten realiseren, is dat we kameraden zijn op dit pad naar vrede.”

Online conferentie

Bahai_online-conferentie

De bahá’ís van Nederland en Religies voor Vrede Nederland organiseerden  eind mei een online conferentie, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de aankomst van de Tafel op zijn bestemming. De herdenking stond oorspronkelijk gepland in het Vredespaleis in Den Haag, maar werd online gehouden vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De deelnemers verkenden verschillende thema’s uit de Eerste Tafel aan Den Haag in het licht van de huidige omstandigheden. “Wat ‘Abdu’l-Bahá ons vertelde, is dat geloof het licht is, dat de duisternis van angst wegneemt… Wat nodig is, is de doelbewuste inzet om met mensen van alle religies samen te komen en actie te ondernemen die is gebaseerd op onze gemeenschappelijke principes”, zei professor Azza Karam, secretaris-generaal van Religions for Peace International.

Eenheid

Over het thema eenheid van de mensheid zei Britt Bakker, vice-voorzitter van Religies voor Vrede Nederland: “In deze opmerkelijke tijden worden we pijnlijk, maar tegelijkertijd prachtig, geconfronteerd met onze … verbondenheid.”

“We kunnen niet langer ontkennen dat we elkaar nodig hebben om de vele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd op te lossen. Covid-19 maakt dit zo duidelijk aan ons. Daarom worden we in de Tafel opgeroepen om over onze verschillen heen te stappen, de krachten, het vuur en de inspiratie in ieder van ons te bundelen. De tijd dringt”, zei dr. Kathleen Ferrier, voorzitter Nederlandse Unesco Commissie.

Samenwerken

Rabbijn Awraham Soetendorp deelde zijn hoop dat mensen ooit op dit moment als een cruciaal moment zouden kunnen terugkijken “toen we de wijsheid en moed vonden om echt samen te werken buiten begrenzingen om, op basis van wederzijds vertrouwen, toen we op deze wijze een groot gevaar veranderden in een grote belofte en een nieuwe compassievolle wereldorde vormgaven waarin niemand werd achtergelaten.”

Marga Martens, secretaris van de Nationale Geestelijke Raad van de bahá’ís in Nederland, zegt, terugkijkend op de online conferentie en de visie op vrede die in de Tafel wordt gepresenteerd:
“De remedie tegen de kwalen die de wereld teisteren in het vredesproces zijn de principes die zijn verduidelijkt door ‘Abdu’l-Bahá. Wij allen hebben de keuze om daar naar toe te werken, in ons persoonlijk leven en als samenleving. Het vragen aan een arts om advies als we ziek zijn is net zo essentieel als het spirituele medicijn van deze principes, die ons helpen om tot in de wortels van onze samenleving te gaan om een prachtige verandering te creëren.”

Over het Bahá’í-geloof
Het Bahá’í-geloof wordt beschouwd als de jongste wereldgodsdienst. Het geloof is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in Iran. Het verkondigt de eenheid van God, de eenheid van religie en de eenheid van de mensheid. Het Bahá’í-geloof komt na het christendom in de meeste landen ter wereld voor. Wereldwijd zijn er meer dan vijf miljoen bahá’ís.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.