Al de hele maand wordt de regio geteisterd door bijzonder hevige moessonregens. Ook het stroomopwaarts gelegen Meghalaya in India kreeg de grootste regenval in decennia te verwerken. Daardoor staat de stad Sunamganj vrijwel volledig onder water, net als 84 procent van de districten in de provincie Sylhet. In de streek wonen 9,5 miljoen mensen, van wie er naar schatting 7,2 miljoen hulp nodig hebben.

“Dit soort overstromingen zijn de grootste in mensenheugenis in de regio”, zegt Kazi Shofiqul Azam, secretaris-generaal van de Rode Halve Maan in Bangladesh. “Honderdduizenden mensen zochten veiliger oorden toen hun huizen onder water kwamen te staan en bijna alle wijken overstroomden. Grote delen van Sunamganj en Sylhet waren volledig afgesneden, door een ernstige verstoring van het wegennetwerk en stroomuitval.”

Ook de nabijgelegen districten Netrokona en Kishoreganj werden getroffen door de overstromingen. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) heeft een noodoproep gedaan voor 7,8 miljoen dollar om de hulp aan de regio’s op te schalen.

De eerste drie maanden ligt de nadruk meer op de dringende behoeften van de getroffen bevolking door de respons van de Rode Halve Maan uit te breiden en op te schalen. Daarna zal ook herstelhulp worden verleend om ervoor te zorgen dat de getroffen bevolking op een duurzame manier uit de crisis zal komen en hun weerbaarheid tegen dreigende rampen zal versterken.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.