In een brief schrijft de beweging: “We zijn ons ervan bewust dat we op een keerpunt staan in de menselijke beschaving. Dat klinkt heftig, maar we kunnen er niet omheen. Wanneer we de klimaatverandering nu niet grondig aanpakken, zijn we onherroepelijk te laat. Ons huis staat in brand en we lijken gewoon de andere kant op te kijken, of – in het gunstigste geval – te bakkeleien over de beste blusmethode.”

“Tegelijkertijd proberen we ons voor te stellen hoe onze kinderen en kleinkinderen terug zullen kijken op deze tijd. Hebben we echt alles gedaan om de grote rampen te keren? Of wisten we het wel maar deden we niet genoeg?” Volgens de Beweging van Barmhartigheid kan burgerdemocratie de daadkracht van het klimaatbeleid verbeteren en de kloof tussen burgers en politiek flink verkleinen.

'Stoomcursus' voor Kamerleden

De ‘barmhartige burgers’ hebben nog een aanbod voor de nieuwe Kamerleden: een ‘stoomcursus barmhartigheid voor politici’. “Die stoomcursus is geen plagerijtje, maar een serieus voorstel. De politiek heeft de afgelopen jaren beslissingen genomen die later terecht het stempel ‘onbarmhartig’ kregen. Denk aan de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen, de toeslagenaffaire kinderopvang, en het uitblijven van een kinderpardon. Hoe kun je dat voorkomen? Hoe moet je dat herstellen?”

logo-beweging-van-barmhartigheid-vierkant-2

De Beweging van Barmhartigheid biedt de Kamerleden een cursus aan óf via openbare colleges óf in de beslotenheid van het fractieverband. De Beweging vindt het aanbieden van zo’n cursus belangrijk, omdat de samenleving zich veel meer zal moeten richten op “omzien naar elkaar en naar de generaties ná ons”. De Beweging zal de cursus ook in boekvorm gaan uitgeven onder de titel ‘Barmhartigheid voor politici’.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.