In dit essay zoekt Beatrice de Graaf naar een theologische visie op geweld, het kwaad en onze veiligheid. Aan de hand van Augustinus’ theologie over de mens, diens gebrokenheid en Gods genade, biedt dit essay een cruciale aanvulling op het hedendaags debat over veiligheid.

De Graaf heeft dit boek geschreven op verzoek van de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk wil op deze manier een bijdrage leveren aan het publieke debat rond het thema veiligheid.
De Graaf: “Je kunt het boek samenvatten in deze vraag: heb je als christen een eigen manier om na te denken over terrorisme en een eigen opdracht om anders bezig te zijn met veiligheid? Mijn antwoord is: ja. Het boek is geen academische studie, maar een essay: een zoektocht naar een eigen standpunt. Het is een handreiking. Ook een christen mag zeggen dat hij bang is. Het motto – ‘het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’ – komt uit het bijbelboek Ezechiël: Ze zullen niet meer door andere volkeren worden geplunderd en niet meer worden verslonden door de wilde dieren, ze zullen veilig wonen en niemand zal ze nog opschrikken. Daarin resoneert het visioen van Jesaja, die te midden van grote beroering een prachtig vergezicht aanreikt.”
Boekpresentatie
Op donderdag 26 oktober om 20.00 uur vindt in Ermelo de officiële boekpresentatie plaats bij Riemer & Walinga, Boekverkoopers in Ermelo, Stationsstraat 131 (of de naastgelegen Immanuëlkerk). Ds. René de Reuver, algemeen secretaris van de Protestantse Kerk, en politicus Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nemen de eerste exemplaren in ontvangst.
De boekpresentatie kost € 7,50 per persoon. Graag aanmelden via http://deboekverkoopers.nl/geef-je-op.
Over de auteur
Beatrice de Graaf is historica en expert op het gebied van terrorisme. Als protestant verdiept ze zich al enige tijd in religieuze en theologische vragen over geweld en veiligheid. Met haar gezin woont ze in Utrecht waar ze hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen is. Haar boek Heilige strijd. Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad, met een woord vooraf van ds. René de Reuver, verschijnt op 24 oktober 2017 bij Uitgeverij Boekencentrum.
k Hoop dat het boek beter is dan de foeilelijke omslag die aan de vormgevers van de Wachttoren doen denken of in de jaren ’90 – de new-age bestseller ‘De Celestijnse belofte’
Wat een intrigerend portret van Beatrice, die strenge uitdrukking, heeft wel iets van het meisje met de parel van Vermeer, maar dan zonder parel natuurlijk. In plaats daarvan een vijfster om de hals, pentagram, gelukkig niet met de punt naar beneden, dat zou maar onheil betekenen.
Het slot van de deur vind ik dan wel weer danig storend, triviaal, aandacht afleidend, of zit er een symboliek in??
Het vergezicht van Ezechiël blijft volgens mij nog heel langgg…een vergezicht.
Tja, wat doe je als protestant tegen het kwaad?
Volgens mij hoor je dan te bidden. En misschien moet je een kruis omhoog houden. (O nee, dat is katholiek.) Je moet bidden en je leven in God hand leggen.
Maar… Wat is dat kwaad eigenlijk?
Maar het kwaad is in wezen Het Verval Van Moraal. In de westerse wereld zijn we veel te decadent geworden. Zwak en vadsig en besluiteloos. Steeds weer worden we geconfronteerd met mondiale, onzuivere en hufterige praktijken van staatskundige en religieuze kant. De handel maakt ook gebruik van list en bedrog. Boeren, burgers en buitenlui missen rolmodellen en glijden mee in het moeras.
Dit is Het Herfsttij! Ik verwacht een strenge winter.