De wijk Eastleigh wordt ook wel ‘Little Mogadishu’ genoemd. Sinds de burgeroorlog in Somalië in 1991, zijn daar naast rijke Somalische ondernemers ook kansarme vluchtelingen neergestreken. Eastleigh is nu een van grootste handelscentra van Oost-Afrika met luxe winkels. Maar het is ook een wijk met problemen rond migratie, armoede, vervuiling, infrastructuur, die de menselijke waardigheid bedreigen.

Vele lokale, nationale en internationale organisaties in Eastleigh geven vorm en inhoud aan een lokale mensenrechtencultuur. Jansen bracht in kaart welke religies en organisaties zich waar in wijk precies bevinden. In de wijk gaan moslims en christenen de interreligieuze dialoog aan over theologische verschillen en overeenkomsten. Maar zij richten zich ook op interreligieuze samenwerking, diapraxis, gebaseerd op gezamenlijke praktijkervaringen, door de helpende hand te bieden aan de sociaaleconomisch minder bedeelden.

We are there for humanity

De Mama Fatuma Goodwill Children’s Home is een van de religieuze organisaties die in dit boek aan de orde komen. Er wonen nu niet alleen kinderen van vluchtelingen en migranten, maar ook jongeren uit de wijk. Via de UNHCR, worden kinderen zonder ouders, ongeacht hun land van afkomst, gender, of religieuze overtuiging opgenomen in het tehuis, onder het motto: ‘We are there for humanity’ ‘Children rights are constitutional matters’.

Jansen pleit ervoor het concept ‘mensenrechtencultuur’ rond menselijke waardigheid ook op andere plaatsen te introduceren. De mensenrechtencultuur (1) legt de nadruk op morele waarden van menselijke waardigheid, meer dan op het internationaal recht, (2) is lokaal en komt van onderop, (3) overstijgt nationale grenzen, (4) sluit spiritualiteit en religie in, (5) ‘gebeurt’ in dialoog en, (6) gaat over de aller daagse praktijk.

Willem Jansen promoveert op 10 december om 14.00 uur in de aula van de universiteit. Titel proefschrift: ‘Human dignity and Diapraxis in ‘Little Mogadishu. Human Rights Culture in the Interreligious Context of Kenya.’ Promotores: prof. dr. M.J.H.M. Poorthuis en prof. dr. G. ter Haar.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.