Dagmar Oudshoorn is voorzitter van het college dat de opdracht kreeg om een formeel advies uit te brengen aan de regering over erkenning en herdenking van het slavernijverleden. Daarnaast kreeg het college de taak om dialoogbijeenkomsten te organiseren. “Het slavernijverleden roept in de samenleving een palet aan meningen en emoties op”, zegt Oudshoorn, die in het dagelijks leven directeur van Amnesty International Nederland is. Een interview met Oudshoorn verscheen op de website van Movisie. Movisie is als organisatie bij de totstandkoming van het advies betrokken.

Op de vraag of de regering wat met het advies gaat doen, antwoordt Oudshoorn: “Die garantie is er natuurlijk nooit. Maar we gaan ervan uit dat het rapport niet in een la verdwijnt. De geest is uit de fles en die krijg je er niet zomaar weer in. Wat we zeggen is: gebruik het jaar 2023 – precies 150 jaar na de feitelijke afschaffing van de slavernij – om dat te markeren, dat er dan wat ligt. Doe het dan gelijk goed. Zo komen we van erkenning naar heling naar emancipatie.”

Lees op de website van Movisie het hele interview met Dagmar Oudshoorn met daarbij ook de belangrijkste adviezen en voorstellen tot actie en een link om het rapport te downloaden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.