Op Nieuwwij.nl zijn enkele honderden blogs te vinden over deze onderwerpen. Hieronder een selectie van 10 blogs.

1. Boek: Informatie over Hoofddoek en maagdenvlies

‘Waarom haten ze ons?’ Dat vroeg de Egyptische journaliste Mona Eltahawy zich twee jaar geleden af in het Amerikaanse blad Foreign Policy. Haar artikel ontketende een ongekende storm aan reacties en er volgden tientallen interviews op radio en tv, want de positie van de vrouw in de Arabische wereld is een explosief onderwerp.
In Hoofddoek en maagdenvlies zet Eltahawy de discussie voort. Puttend uit haar jarenlange ervaring als activist en commentator in het Midden-Oosten laat ze zien dat vrouwen sinds het begin van de Arabische Lente op twee fronten moeten strijden. Aan de ene kant tegen onderdrukkende regimes. En aan de andere kant tegen het politieke en economische systeem, waarbinnen vrouwen – ook na de omwenteling – worden behandeld als tweederangsburgers. Lees hier verder.

2. Video: Gesprek met Eltahawy in De Nieuwe Wereld

Vanaf vanmiddag 12.45 uur is hieronder de video te vinden waarin het gesprek met Mona Eltahawy te zien is.


3. Opinie: Moslimvrouwen hoeven niet gered te worden

In een serie belicht Nieuwwij.nl de belangrijkste denkers binnen de islam. Deze keer: antropologe Lila Abu-Lughod. Door: Sanne Blok Lila Abu-Lughod, een Amerikaanse antropologe met Palestijnse en Joodse wortels, pleit voor een kritische blik op wat er in het Westen over vrouwen binnen de islam gesteld wordt. Haar beroemde artikel Do Muslim Women Really Need Saving? geeft een kritische inzage in de War on Terrorism en de manier waarop de zogenaamde onderdrukking van moslimvrouwen gebruikt wordt als legitimatie van verschillende oorlogen. Abu-Lughod argumenteert hier dat we een ‘erkenning van verschillen onder vrouwen over de wereld’ moeten ontwikkelen en niet moeten kijken naar het ‘redden’ van moslimvrouwen in het Midden-Oosten. Lees hier verder.

4. Interview: “Ik ben een zeer groot voorstander van vrouwenrechten in het Midden-Oosten”

Eerder dit jaar werd in Den Haag al weer de vierde editie van het Arab Women’s Film Festival georganiseerd. Eén van de oprichters van dit festival is Rami el Harayri (1989). Nieuwwij sprak met hem over het festival, Arabische vrouwen en de plannen voor volgend jaar. Lees hier verder. En: hieronder een filmpje van het festival in 2013.

5. Video: “Je kunt ons en onze lijven niet onderdrukken” 

Op het Museumplein in Amsterdam hebben vrouwen vorig jaar zomer onder begeleiding van Kaouthar Darmoni naar hartelust gedanst en als aardse godinnen om solidariteit te tonen met miljoenen vrouwen in o.a. Egypte, Turkije en Tunesië. Darmoni is oprichter en directeur van ‘Kaouthar Feminine Capital & Goddess Dance’. Met haar initiatief ‘Belly Dance Pacific’ wil Darmoni vrouwen empoweren en mensen bewust maken van de situatie waarin vrouwen in Arabische landen leven.

6. Opinie/verslag: Arabische vrouwenpraat

Hoe wordt in de islam gedacht over maagdelijkheid, seks en het huwelijk? De deelneemsters van de ‘klankbordgroep vrouwen en islam’ van Nieuwwij gingen te rade bij wetenschapper Ali Kecia en islamgeleerde Yusuf Qaradawi, en keken naar de documentaire ‘Satellite Queens’. Lees hier verder.

7. Opinie: De lust van moslimmannen in naam van de Sharia

In de berichtgeving rondom de Islamitische Staat (IS) en de ronselpraktijken van jihadi-netwerken in Nederland wordt voortdurend gerefereerd aan het concept martelaarschap. Van moslimmannen wordt verwacht dat ze hun leven ondergeschikt maken aan de plicht om de implementatie van de sharia, de heilige wetten van Allah, te bewerkstelligen. Bovendien is de martelaarsdood de beste en meest gegarandeerde methode voor moslims om het paradijs te verdienen. Lees hier verder.

8. Opinie: Femke, neem moslimvrouwen serieus

Precies een jaar geleden was op Nieuwwij.nl een briefwisseling gaande tussen oud-politica Femke Halsema en meerdere personen (o.a. arabist Jan jaap de Ruiter, Nora Asrami en Bibi Schobbers. Dit naar aanleiding van de tv-serie ‘Seks en de zonde’. Lees hier verder.

9. Interview: “Actief seksleven voor mannen wordt aangemoedigd door cultuur”

In het laatste deel van een serie over maagdelijkheid praatte Nieuwwij-reporter Sahar Jahish met de 30-jarige Erol. Hij groeide op in Turkije. Op zijn zestiende kwam hij naar Nederland. Het omarmen van de vrije seksuele moraal in Nederland ging hem makkelijk af. Lees hier verder.

10. Video: Beelden van het paradijs in de islam

In maart 2011 werd Christian Lange (1975) benoemd tot hoogleraar Arabische en Islamitische Studies aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek concentreert zich enerzijds rond concepten van recht, straf en geweld in de islamitische traditie, en anderzijds rond islamitische eschatologie, met name concepties van het hiernamaals.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.