Renske Doorenspleet (1973) heeft een succesvolle wetenschappelijke carrière, woont in Engeland en is politicoloog aan de universiteit van Warwick en schreef verschillende boeken over vrijheid en democratie. Toen Doorenspleet in 1998 ging studeren in Leiden, besloot ze uit het genootschap te stappen, zo is te lezen in een artikel op de website van De Monitor (KRO-NCRV). Daarin zegt ze onder meer “Je leefde in een wazige wereld waar alles draaide om gevoelens. Maar je moest het wel zo voelen zoals de Leidsmannen het voelden, anders voelde je het verkeerd. Er was geen plek voor feiten, laat staan kritiek. Mijn eigen wil werd van me afgepakt, en ik kon als kind geen kant op. Je gaat het pas zien als je eruit bent, maar ik speelde jarenlang een rol in een groot spel. Zo’n ervaring moet je later een plek geven.”

Het Apostolisch Genootschap schrijft zelf in een persbericht: “Tot zeker de jaren tachtig heerste in het genootschap een hiërarchische cultuur met een belangrijke rol voor de ‘apostel’, zoals in deze stroming de geestelijk leider wordt genoemd. Veel van de huidige leden hebben overwegend positieve herinneringen aan die tijd en hebben het genootschap zien ontwikkelen tot de open vrijzinnige levensbeschouwing van nu. Het in april verschenen boek ‘Apostelkind’ van voormalig lid Renske Doorenspleet leidde echter tot reacties met een ander geluid van (ex)leden over hun ervaringen in deze periode.”

Het Apostolisch Genootschap wil “oprecht begrijpen wat de effecten van de apostolische cultuur van die tijd zijn op (ex)leden.” Een oproep aan (ex)leden om per telefoon of e-mail hun persoonlijke herinneringen te delen, leidde tot zo’n zestig reacties. “De reacties betreffen vooral de effecten van de beperkte ruimte voor het individu en de ‘afgedwongen cultuur van dankbaarheid en blijdschap’.”

Erkenning

Met de dialoogbijeenkomsten wil het genootschap “ruimte bieden aan de ervaringen uit en gedachten en gevoelens over het verleden. En erkenning geven aan opgelopen emotionele schade, veroorzaakt door de toen heersende organisatiecultuur. Waar mogelijk wil het Apostolisch Genootschap bijdragen aan de verwerking hiervan. Ook wil zij door de reacties van (ex)leden het verleden in het juiste perspectief zien en hieruit lessen voor het heden en de toekomst halen.”

Het genootschap, waarvan de huidige bestuursvoorzitter (‘apostel’) Bert Wiegman onlangs door Nieuw Wij werd geïnterviewd, verwacht begin juli de uitkomsten te kunnen delen. Het Apostolisch Genootschap heeft op haar website een speciale webpagina gemaakt waarop wordt ingegaan op de kwestie en onder meer een filmpje is te zien waarop Wiegman ingaat op wat er bij mensen is losgekomen naar aanleiding van het boek Apostelkind.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 12 reacties — praat mee.