In de afgelopen tien jaar zijn in diverse West-Europese landen universitaire programma’s voor islamitische theologie en ‘imamopleidingen’ opgericht, onder hooggespannen verwachtingen. Hier werd ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van een ‘Europese islam’.

Welmoet_Boender
Welmoet Boender Beeld door: Leiden Islam Academie

Nu de eerste publicaties van hoogleraren en promovendi van deze programma’s verschijnen, kunnen wetenschappers de vraag gaan onderzoeken hoe moslimwetenschappers aan deze programma’s hun denken over islam vormgeven. Welke onderwerpen vinden zij belangrijk, hoe leggen zij de religieuze tradities uit op het kruispunt van islamitische en Europese wetenschapstradities, en wat is de invloed van de politieke, maatschappelijke en juridische context op deze programma’s?

Boender onderzoekt deze vragen voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Welmoet Boender is docent bij de Leiden Islam Academie, het kennisprogramma van de Universiteit Leiden waarin universitaire kennis over de islam beschikbaar wordt gemaakt voor een breed publiek. Daarnaast is zij docent aan de opleidingen Midden-Oostenstudies, Religiewetenschappen en International Studies. Zij organiseerde in april 2017 een internationale conferentie over innovatieve vormen van islamitisch hoger onderwijs in West-Europa.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.