In de afgelopen tien jaar zijn in diverse West-Europese landen universitaire programma’s voor islamitische theologie en ‘imamopleidingen’ opgericht, onder hooggespannen verwachtingen. Hier werd ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van een ‘Europese islam’.
Nu de eerste publicaties van hoogleraren en promovendi van deze programma’s verschijnen, kunnen wetenschappers de vraag gaan onderzoeken hoe moslimwetenschappers aan deze programma’s hun denken over islam vormgeven. Welke onderwerpen vinden zij belangrijk, hoe leggen zij de religieuze tradities uit op het kruispunt van islamitische en Europese wetenschapstradities, en wat is de invloed van de politieke, maatschappelijke en juridische context op deze programma’s?
Boender onderzoekt deze vragen voor Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Welmoet Boender is docent bij de Leiden Islam Academie, het kennisprogramma van de Universiteit Leiden waarin universitaire kennis over de islam beschikbaar wordt gemaakt voor een breed publiek. Daarnaast is zij docent aan de opleidingen Midden-Oostenstudies, Religiewetenschappen en International Studies. Zij organiseerde in april 2017 een internationale conferentie over innovatieve vormen van islamitisch hoger onderwijs in West-Europa.
Bron: Universiteit Leiden.
Dus toch islamitische theologie? Ik ben benieuwd hoe dit zich op NW ontwikkelt dan. Want niet iedereen (moslim of niet) zal hier een eenduidige visie over hebben!
Interessant, zulke ontwikkelingen!
Mij lijkt het een vooruitgang.
Het invliegen van mensen uit verre landen, met een totaal andere visie op de wereld en onbekend met een democratisch bestel als in Nederland,
heb ik altijd onverstandig gevonden.
Ik hoop echt dat deze opleidingen succes hebben, van goede kwaliteit zijn en breed geaccepteerd worden binnen islamitische kringen.
In Leiden werd tot na de oorlog arabistiek gegeven, een studierichting opgericht door prof Snouck, bedoeld om regeringsambtenaren in te lichten over de adatrechtssysteem , religie en sociologie van de te besturen inlandse bevolkingen in toenmalig Nls Indie. Ik begrijp dat men nu meer op Egypte is ingesteld, een heel verschil natuurlijk, vroeger ging het heel duidelijk om begrip van nlse ambtenaren om minder brokken te maken daar, nu weet ik het eigenlijk niet, maar de focus is natuurlijk diametraal anders. Er zal zeker concurrentie zijn van de Islamic University in Medina( waar momenteel 50 nlse studenten opgeleid worden tot imam)!