De auteurs analyseerden de veranderingen die imams als religieuze autoriteit ondervinden in de seculiere liberale samenlevingen van West-Europa. De zichtbaarheid van religie in de publieke ruimte wordt steeds meer betwist. Religie moet zich ook steeds meer verantwoorden door globalisering, migratie en extremisme.

Europese islam?

Het boek bestaat uit 21 hoofdstukken; een deel beslaat theorievorming over institutionalisering van islam in Europa. De andere hoofdstukken zijn casestudies van de positie van imams in verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor zijn vele tientallen imams geïnterviewd. De vraag die gesteld kan worden is of zich het beste een Europese islam ontwikkelt, met steun vanuit de islamitische wereld of juist niet?

Bij de presentatie interviewt vooraf Andreas Kouwenhoven (NRC) auteurs Claudia Carvalho (Universiteit van Tilburg), Jan Jaap de Ruiter (Universiteit van Tilburg) en Thijl Sunier (Vrije Universiteit Amsterdam) over het boek.

Contactinformatie

De boekpresentatie vindt plaats aan de Universiteit Leiden, Matthias de Vrieshof 2, zaal 002 en begint op 16.00 uur. Meer informatie vindt u hier. Het is uitgegeven bij Amsterdam University Press. Graag aanmelden via [email protected].

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast