Op Wikipedia wordt elite als volgt beschreven: “De bovenklasse is een elite die is geboren en opgegroeid in sferen van culturele, bestuurlijke of maatschappelijke verdiensten, adeldom of oud geld. Er is sprake van intuïtie voor wellevende omgangsvormen en een hoog cultureel besef, ongeacht de daadwerkelijke levenswandel.”

Tadaaa! Er zijn nog niet echt veel moslims in Nederland die zich hieraan kunnen opmeten zou je dan denken. We zijn relatief nieuw hier, en laten we eerlijk zijn: de meeste van onze (groot)ouders zijn afkomstig van het platteland of uit de bergen. Niks geen adeldom of oud geld en dat is helemaal niets om je voor te schamen. Integendeel zelfs. Ik ben altijd beretrots als ik zie dat mijn familie hier in Nederland binnen een korte tijd een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Ze zijn vrijwel allemaal hoogopgeleid en hebben zich ontpopt tot succesvol ondernemer of hebben een goede baan.

Wanneer ben je dan succesvol genoeg om tot die ‘elite’ te behoren? Ik krijg in ieder geval gemengde gevoelens bij het woord. Enerzijds denk ik dan aan mensen met enorme kennis, algemene ontwikkeling en know how. Anderzijds denk ik aan het conservatieve old boys network dat stiekem plannetjes beraamd en zoveel mogelijk de macht in eigen handen probeert te houden, want tja ‘het gewone volk is te dom en als zij de macht in handen krijgen dan is het einde zoek’.

Eigenlijk vind ik het best stoer om zo’n boerenachtergrond te hebben. Het is zeg maar een beetje het Robin Hood-gevoel dat erbij komt kijken. Uiteindelijk maak je het, maar hebt alle vrijheid om te rebelleren tegen de opperlaag die het zogenaamd weten, terwijl ik de mogelijkheid heb gehad de samenleving in al haar aspecten te aanschouwen. Van arm, middenklasse tot rijk.

Wat mij betreft heeft dat meer charme dan van bovenaf te doen alsof je zo belangrijk bent, continu moet laten zien hoe intelligent je bent en dat jij ook een netwerk hebt, waar sommigen ‘u’ tegen zeggen.

Ja, Robin Hood is altijd mijn held geweest.

Suzan Yücel

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast