Bij de manifestatie zal om 11.58 uur een last post klinken, gevolgd door een zogeheten die-in. Na een gedicht van Daniel Berrigan gaat de manifestatie verder met muziek, het vouwen van kraanvogels en het uitdelen van folders. Er is ook een levensgrote opblaasversie van de B61-mod 12 kernbom aanwezig.

Kraanvogels
De kraanvogels die gevouwen worden, hebben een speciale betekenis. Als tweejarige overleefde Sadako Sasaki het bombardement op Hiroshima. Later kreeg zij leukemie door de straling. Een goede vriendin vertelde haar een Japanse legende dat iedereen die duizend papieren origami kraanvogels vouwt een wens mag doen. Sasaki hoopte dat de goden haar een wens toe zouden staan en dat ze weer in staat zou zijn hardloopwedstrijden te doen.

De mythevorming rond Sasaki is gegroeid doordat zij vele malen uitte en hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kind slachtoffers van de atoombom, een wens zouden mogen doen; ze bad vanuit haar ziekbed voor wereldvrede en het einde van al het lijden. Op twaalfjarige leeftijd overleed zij aan leukemie.

Rond 13.00 uur eindigt de manifestatie door de opblaasbare kernbom symbolisch leeg te laten lopen. De gevouwen kraanvogels worden in de bomen voor de Beurs van Berlage gehangen. Meer informatie is te vinden op www.vredessite.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.