“Mijn kracht is dat ik kan manoeuvreren tussen culturen en talen.” En: “divers talent brengt dynamiek in een organisatie.” Het zijn twee quotes uit de film. Uitspraken van echte mensen, persoonlijk of algemeen over het bedrijfsleven, maar altijd vanuit een passie en betrokkenheid.

“In deze campagne willen we de diverse talenten graag laten zien en in hun kracht zetten”, zegt producer Rik Blokland. “Júist niet in een slachtofferrol of in een bescheiden houding, zoals biculturele mensen helaas nog te vaak stereotyperend worden afgebeeld. De film moet empowerment uitstralen: in woord en in beeld. Dit laatste wordt gedaan door de talenten letterlijk op een voetstuk te plaatsen. Niet nadrukkelijk, want Agora Network heeft absoluut geen activistische inslag, maar het is er subtiel in verweven.”

Ook door kleurgebruik wordt een belangrijke boodschap meegeven. Door de huisstijlkleur paars te gebruiken in de belichting zijn de verschillen in huidskleur bijna niet te zien. En daar gaat het om: iedereen mag trots zijn op de culturele achtergrond, maar daar hoeft de nadruk niet op te liggen. Gelijkwaardigheid staat centraal.

Gegroeid

Agora SELDA 1_1 logo

De eerste ideeën voor de branding movie ontstonden tijdens een kop koffie tussen Rik en bestuurslid Selda Akbal van Agora Network, die vanuit hun vakgebieden in gesprek raakten over diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Agora Network is de laatste jaren gegroeid: enerzijds door het werk van een naar eigen zeggen toegewijd team dat de kracht van het netwerken kent. Anderzijds omdat er maatschappijbreed steeds meer bewustwording ontstaat over het belang van diversiteit binnen organisaties.

“Om aan te sluiten bij onze groei, willen we een meer eigentijdse look en feel uitdragen. Rik als creatief brein helpt ons om onze visie vorm te geven”, zegt Selda. Ze hoopt vooral dat de film mensen aan het denken zet. “Dat het verwondert, mensen toch weer even met de neus op de feiten drukt en wanneer andere kosmopolieten die hiernaar kijken denken: ‘dit zijn mijn rolmodellen, dit kan ik dus ook bereiken’.”

Enorme flexibiliteit

Agora HAKAN 1_1 logo

Maar ook is er een boodschap voor werkgevers. Te vaak nog wordt culturele afkomst als een beperking gezien, waardoor er minder oog is voor de talenten van biculturele werknemers. “Terwijl het juist voordelen heeft om bicultureel opgegroeid te zijn. Je leert je manoeuvreren in talen, culturen en dat brengt een enorme flexibiliteit met zich mee. Dat willen we openbreken.”

Rik en Selda zijn blij dat waar Agora Network voor staat zo goed tot uiting is gekomen in de film. “Ik vind het eindresultaat echt magisch. Het is nog mooier geworden dan ik dacht, mede ook door de open deelnemers en goede cameramensen en fotografen die hieraan mee hebben gewerkt”, zegt Rik. Selda: “Ik vind het mooi dat de emotie erin terugkomt. Waar worstelen we als diverse talenten dan precies mee? Waar gaat het om? Dat wordt door die persoonlijke verhalen duidelijk.”

Bekijk hier de video

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.