Beste Nederlanders,

Op deze 6e december moet me iets van mijn oude hart. Het doet mij veel verdriet dat er in uw land al jaren onrust en geruzie is rond mijn verjaardag. Het gekke is dat tot nu toe niemand naar mijn mening heeft gevraagd terwijl het notabene om mijn feest gaat en ik toch oud en wijs genoeg ben om er zelf iets van te vinden. Ik wil dat u nu allemaal naar mij luistert en stopt met ruzie maken. Anders blijf ik in Spanje tot u tot bezinning gekomen bent.

Ik wil dat mijn verjaardag weer een feest wordt voor alle Nederlanders – de kinderen voorop. Een feest dat mensen niet uiteenjaagt, maar samenbrengt. Een feest waarbij niemand zich ongemakkelijk of buitengesloten voelt, maar welkom en gewaardeerd. En dat kan heel eenvoudig.

Ik speel wel Sinterklaas maar niet graag de baas en mijn Pieten zijn eerder vrienden dan knechten. Daarom wil ik dat ze voortaan ook zo genoemd worden. Ik zie u en al die lieve kinderen toch ook als mijn vrienden en vriendjes? Zo wordt mijn feest een feest van vriendschap. Dat is veel aardiger en past beter in deze tijd: ‘Zijn vriend staat te lachen en roept ons reeds toe…’

Voortaan zullen mijn Pietenvrienden ‘Blije Pieten’ zijn in alle kleuren van de regenboog. Vooral de kinderen zullen dat leuk vinden en zo wordt mijn feest nóg vrolijker. Al die kleuren laten immers zien dat iedereen mee mag doen. Ik heb graag dat er ook Pieten bij zijn die gewoon hun eigen huidskleur behouden: ik ben immers een vriend voor iedereen. Want iederéén hoort erbij, niemand minder, niemand meer – maar allemaal sámen!

Al die liedjes waar ik zo van hou, kunnen zo ook nog steeds gezongen worden: ‘Dag Sinterklaasje, da-aag, da-aag, Blije Piet!’ Ik word er nu al vrolijk van als ik me voorstel dat jullie dat volgend jaar voor me gaan zingen. Want dan wil ik alleen nog maar blije mensen zien die vrienden willen zijn van elkaar en van mij, en van al mijn Blije Pieten. Wat zal dat een fijn feest worden!

Met vriendelijke groet,

Sinterklaas en Blije Piet

PS 1:
Ik wil graag dat:
… iedereen meehelpt deze brief te verspreiden, ook via kranten, tijdschriften en internet.
… er begin november een interview met mij wordt uitgezonden op het jeugdjournaal
… ik in november in alle tv-journaals een verklaring hierover voor mag lezen.
… de NTR het voortouw neemt om dit te regelen en het aan alle Nederlanders bekend te maken.

PS 2:
Wat zou het mooi zijn als de leiders van vóór en van tégen Zwarte Piet mij bij mijn aankomst hand in hand als Blije Pieten op staan te wachten!

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 8 reacties — praat mee.