In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang.

De eerste generatie gastarbeiders heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Fordfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver en de scheepsindustrie in Rotterdam werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe de mensen wonen, het familieleven, het taalgebruik en de sociaal-culturele diversiteit.

Atlas Cultureel Centrum wil in het kader van 50 jaar migratie in Nederland landelijk diverse programma’s organiseren. Bezoekers kunnen zich met hulp van onder andere muziek, theater, culinaire avonden, literaire avonden, educatieve programma’s en lezingen en dialoogbijeenkomsten verdiepen in de geschiedenis, cultuur en bewoners van elk land.

Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim heeft de eerste generatie zowel financieel als cultureel ‘enorm’ bijgedragen aan Nederland. “We hebben het nu in Nederland over een vierde generatie. Dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, mensen die vrijwilligerswerk doen of lid zijn van een politieke partij. Ze doen volledig mee in de samenleving en zijn in elke sector vertegenwoordigd. Maar voor de eerste generatie is geen aandacht meer, terwijl zij de pioniers waren. De meeste van deze ‘gastarbeiders’ zijn gepensioneerd en/of er is sprake van gezondheidsproblemen. Wij willen met dit project de verhalen van de pioniers vastleggen en overdragen aan nieuwe generaties.”

bordschool
Beeld door: Atlas Cultureel Centrum/RV

Fototentoonstelling

Voor de expositie zijn er in totaal 50 mensen, waarvan 25 (gast) arbeiders uit Italië, Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko en 25 hun autochtone Nederlandse collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken, gefotografeerd.

Daarnaast hebben we met een landelijke campagne persoonlijke spullen/documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers (zoals bijvoorbeeld een dagschrift, werkschoenen, werkcontract,  koffers, paspoorten, werkkleding etc.) verzameld.

De tentoonstelling ‘50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s (werk, gezinshereniging, cultuur, sport, politiek en religie) die in elkaar overlopen.

Rondleidingen

Geïnteresseerden kunnen van 4 november t/m 15 december de fototentoonstelling in ‘t Klooster vrij bezichtigen. Maatschappelijke organisaties die rondleidingen willen, kunnen voor voorwaarden een afspraak maken via info@atlascultureelentrum.nl.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.