Younes Douari, een van de initiatiefnemers, vindt het belangrijk om context te verschaffen en uitleg te geven over politiek in de taal van jongeren. “Politiek en democratie zijn voor veel jongeren ingewikkelde concepten, maar dat betekent niet dat we niet ons best moeten doen om iedereen erbij te betrekken,” zegt hij.

Een lage democratische participatie heeft volgens Douari een negatief effect op een evenredige democratische vertegenwoordiging. “Wij zien een gebrek aan representatie als een bedreiging voor een goed functionerende democratie. Door jongeren uit onze eigen communities, waar doorgaans minder gestemd wordt, te informeren en te motiveren om te gaan stemmen, proberen wij een positieve bijdrage te leveren aan dit thema.”

Represent Jezelf is in 2021 opgericht door een groep jongeren, sociale ondernemers en creatievelingen uit grootstedelijk Nederland. Vanwege de eerdere successen wordt het dit jaar doorgezet tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Het doel van de campagne is om jongeren van kleur te informeren, te motiveren en te mobiliseren om deel te nemen aan maatschappelijke discussies en politieke participatieprocessen om uiteindelijk een betere representatie van hun stemmen te krijgen in de politiek. De campagne bestaat uit neutrale, educatieve en informerende online content, ontwikkeld door de doelgroep met een taal die de doelgroep spreekt en begrijpt.

Ook is in samenwerking met verschillende jongerenorganisaties een jongerenkieswijzer gelanceerd. Net zoals bij een datingapp werkt deze tool door middel van swipen. Jongeren swipen naar rechts als ze het met een stelling eens zijn, naar links als ze het oneens zijn en naar boven als ze er neutraal in staan. Wat deze stemwijzer nog net iets anders maakt, is dat er tijdens het swipen niet vermeld staat hoe de partijen denken over de stellingen. Dit geeft jongeren de kans om volledig zelf te beslissen wat zij van de stelling vinden. Na het swipen van de 20 stellingen wordt duidelijk wat je als jongere te winnen of te verliezen hebt bij de keuze om wel of niet te gaan stemmen. Ook is dan te lezen hoe partijen over de stellingen denken. Bijna alle politieke partijen doen mee aan de kieswijzer.

Een van de manieren die Represent Jezelf inzet om jongeren te informeren zijn grappige, korte en informatieve video’s. Hieronder een voorbeeld van zo’n video, gedeeld via het Instagram-account van de organisatie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Represent! (@represent.jezelf)

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.