“Om ons heen zien we een snel veranderende wereld, waarin we elkaar soms dreigen te verliezen,” schrijft het Centrum voor Religieus Humanisme over de lezing. “Onze individuele vrijheid is een groot goed, maar niet iets om voor lief te nemen. Bovendien brengt die vrijheid ook verantwoordelijkheid met zich mee. Wat vraagt dat in deze tijd van ons vermogen tot zelfreflectie? Wat vraagt het van ons aan mentale en sociale flexibiliteit? Hoe zorgen we dat we daadwerkelijk een samenleving creëren, gestoeld op een moreel, ethisch kader dat voor ons allen veilig voelt? En wat kan mijn bijdrage daaraan zijn, klein of groot?”
“In een tijd waarin we digitaal meer verbonden zijn dan ooit, voelen we ons vaak juist alleen. Bij wie kunnen we terecht? Wat doen de oorlogen in Oekraïne en Gaza met ons? En wat zou de filosoof Levinas daarvan zeggen, die vrijheid vindt in het gelaat van de ander? Hoe kunnen we hier bijdragen aan een verbonden en veilige samenleving waarin er ruimte is voor verschillen? En wat kunnen humanisten, religieuzen en seculieren doen om samen de menselijke waardigheid centraal te zetten?”
Deze zaken worden op donderdagavond 12 juni behandeld, aan de hand van drie vragen:
- “Als ik er niet ben voor mijzelf, wie is er dan voor mij?”
- “Als ik er alleen voor mezelf ben, wat ben ik dan?”
- “Als het niet nu is, wanneer (dan) wel?”
Over de spreker

Chantal A. Runne (1980) is associate partner bij FP&P Leiderschap en Coaching, en werkzaam op het gebied van leiderschap, teamontwikkeling, onderhandelen en conflicttransformatie. Daarnaast zet ze zich in voor vele programma’s op het gebied van dialoog en verbinding. Ze is voorzitter van de Commissie Dialoog van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, jurylid bij de Nationale Vrijwilligers Prijzen, oud juryvoorzitter van de PAX Vredesawards en lid van een internationale interreligieuze en academische advisory group voor het bestrijden van Hate Speech. Voorheen was ze hoofdredacteur van NieuwWij.nl. Thema’s waarover ze spreekt in de media zijn polarisatie, oorlog en vrede. Ze heeft aan de wieg gestaan van diverse projecten op die thema’s, zoals Leer Je Buren Kennen, Mo & Moos, Deel De Duif etc. Tevens was ze mede-oprichter van Yalla! Stichting voor Joden en moslims in Nederland.
De organisatie heeft Chantal van tevoren geïnterviewd over hoe zij tot de inhoud van haar lezing is gekomen. Lees het hele interview hier. Voor het programma en de mogelijkheid tot aanmelden kijk hier.
In het Centrum voor Religieus Humanisme kunnen mensen met elkaar in gesprek over wat goed (samen)leven betekent. Hier kunnen academici en studenten onderzoek doen. En zijn er geestelijk verzorgers om mensen te inspireren. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals: tentoonstellingen, lezingen, symposia en workshops. Iedereen is welkom. Kijk voor actuele informatie en aanmelden op www.cvrh.nl.