Vorig jaar veranderde dit echter. Van der Kaaden: “Vorig jaar kregen wij van directeur Flach te horen dat wij niets mochten delen wat tegen de theologie van Opwekking in ging. Volgens Opwekking was het land beloofd aan het Joodse volk, en dat hield ook in dat de Palestijnen daar plaats voor moesten maken. ‘Niet dood hoor, maar wel weg’, vertelde oud-directeur Ruben Flach ons. We besloten dat we er dan niet kunnen staan. We hadden afgesproken om wel met elkaar in gesprek te blijven.”

“Dit jaar probeerden we het weer. We hebben zelfs aangeboden om te helpen een panelgesprek te organiseren waarin de dialoog gevoerd kon worden; ze hoefden niet eens onze naam te noemen. Maar het was al snel duidelijk dat we niet welkom waren. Het verhaal van Palestijnen is niet welkom.”

Nu staat Christelijk Collectief, de actiegroep van Kairos-Sabeel, dus buiten het terrein. Op Opwekking is geen plaats meer voor een Palestijns perspectief. Ze ontvangen bezoekers van het festival met borden, waarop bijbelteksten staan gedrukt. Teksten als ‘Ik heb een afkeer van jullie festivals (Amos 5:21)’ en ‘Laat liever het recht stromen (Amos 5:24)’.

Eline van der Kaaden
Eline van der Kaaden

Van der Kaaden: “Je kan niet feest vieren en het niet hebben over het vreselijke onrecht dat nu in Palestina plaatsvindt. Israël voert een genocide uit in Gaza, en ondertussen staan christenen hier vrolijk met Israël-vlaggen te wapperen. Je kan een theologische visie in dit kader absoluut niet lostrekken van haar politieke betekenis.”

Op Facebook schrijft theoloog en historicus Remco van de Mulligen, één van de mensen van Kairos-Sabeel: “Hartelijke steun aan Israël, ook nu het land zo’n beetje elke vorm van menselijke waardigheid schendt, wordt gezien als ‘bijbels’ en niet politiek. Dit is valse theologie met verschrikkelijke gevolgen. Er zou minstens ruimte moeten zijn voor een organisatie als de onze, die internationaal recht en mensenrechten als basis neemt. Met die boodschap van gerechtigheid waren we niet welkom op het terrein. Dus hebben we dit stil protest georganiseerd bij de toegangsweg.”

“We kregen veel duimpjes, vriendelijke toetertjes, ouders die stug vooruit keken terwijl hun kinderen op de achterbank ons een hartje gaven,” schrijft Van Mulligen, die links op de foto bovenaan te zien is. “En daarnaast waren er ook de nodige middelvingers, een auto die op het gras vlak voor onze voeten reed, agressieve toetertjes, passief-agressief christelijk ‘liefdebetoon’, een luid geschreeuwd ‘homoooos’. Maar alles bij elkaar: meer mensen geraakt, dan afwijzing opgeroepen.”

Over 'Opwekking'

Opwekking, oftewel de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking, wordt sinds 1971 jaarlijks met Pinksteren gehouden. In 2018 trok dit christelijke en interkerkelijke evenement met een pinksterachtergrond zo’n 75.000 bezoekers, waarmee dit het grootste christelijke evenement in Nederland is.

In 1971 is de conferentie voor het eerst gehouden in Bennekom. Al snel werd Bennekom te klein. Van 1973 tot 1995 was de conferentie op de camping De Paasheuvel te Vierhouten. In 1996 vond de conferentie voor het eerst plaats op het evenemententerrein naast Walibi Holland bij Biddinghuizen. Op de conferentie worden traditiegetrouw nieuwe opwekkingsliederen gepresenteerd. Daarnaast zijn er in een grote tent, die plaats biedt aan bijna 10.000 mensen, diensten met lofzang, aanbidding en preken van diverse Nederlandse en buitenlandse sprekers. Verder zijn er seminars, workshops en een sing-in en is er ruimte voor gebedsgenezing. Voor kinderen, tieners en jongeren zijn er aparte programma’s.

Lees ook

gaza-9255397_1280 (1) hosny salah from Pixabay

Christelijke theologie na Gaza

Over het verderfelijke van ‘eigen God en eigen volk eerst’

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.