Het collectief Bosnian Girl bestaat uit vier jonge vrouwen, allen actief in de Nederlandse culturele en maatschappelijke sector: architect Arna Mačkić, filmmaker Ena Sendijarević, theaterregisseur Daria Bukvić en beleidsmedewerker Emina Ćerimović. Volgens hen is het hoog tijd dat de genocide in Srebrenica een permanent deel gaat uitmaken van het collectieve Nederlandse bewustzijn.

Om deze bewustwording te bewerkstelligen, heeft het collectief een manifest opgesteld waarin het drie doelen formuleert. Ten eerste de totstandkoming van een permanent nationaal monument in Den Haag, ten tweede structurele financiële bijdrage vanuit de overheid voor de jaarlijkse nationale herdenking en tot slot meer aandacht voor de genocide in het Nederlandse geschiedenisonderwijs, waarbij de gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven worden belicht.

Portretten
Tijdelijk fotomonument voor de 25-jarige herdenking: 25 25-jarige Bosnische Nederlanders. Beeld door: Robin de Puy

Fotografe Robin de Puy maakte voor de campagne 25 portretfoto’s van 25-jarige Bosnische Nederlanders, die vanaf 11 juli op het Plein in Den Haag te zien zijn. Naast dit tijdelijke fotomonument bestaat de campagne uit een online platform. Hierop presenteert Bosnian Girl ondermeer een korte campagnefilm, filmprogramma’s i.s.m. IDFA en Eastern Neighbours Film Festival en verschillende publicaties over Srebrenica. Iedereen die de doelen van het collectief wil onderschrijven kan de bijbehorende petitie ondertekenen via de website srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.