In een brief aan informateur Mariëtte Hamer schrijven de organisaties dat de formatie een unieke kans biedt om gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid, representatie en inclusie in de samenleving te bevorderen. Dit kan volgens de schrijvers via drie pijlers:
Gelijkwaardigheid : gelijke kansen voor Nederlanders met een migratieachtergrond om deel te nemen aan alle facetten van de Nederlandse samenleving en in alle maatschappelijke sectoren;
Rechtvaardigheid : het wegnemen van obstakels en uitsluitingsmechanismen voor Nederlanders met migratieachtergrond, binnen publieke en private organisaties in de samenleving;
Representatie : een afspiegeling zijn van Nederlanders met een migratieachtergrond in alle lagen van publieke en private organisaties, waarbij hun perspectieven geïntegreerd worden bij het tot stand komen van, uitvoeren en controleren van beleid.
Deltaplan
De coalitie van organisaties stelt elf acties en maatregelen voor. Zo willen ze onder andere dat er een Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) komt, dat etnisch profileren strafbaar wordt en dat er een deltaplan tegen discriminatie en racisme komt.
Gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid, representatie en inclusie in de samenleving moeten speerpunten worden in de nieuwe bestuurscultuur. “Het aankomende regeerakkoord is dé kans om gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en representatie als fundamenten van een inclusieve Nederlandse samenleving te onderstrepen en institutioneel racisme en discriminatie definitief uit te bannen”, schrijven de organisaties.
Ondertekenaars
De brief aan Hamer is een initiatief van dertien organisaties, waaronder het Pan Asian Collective, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, Woonwagenbelangen en Control Alt Delete. De brief is onder andere ondertekend door Fossielvrij NL, code Rood, Here To Support, Greenpeace en Women’s March NL.