De Beweging van Barmhartigheid reikt elk jaar de ‘Compassieprijs’ uit. Het is een prijs voor personen of projecten die erin geslaagd zijn compassie zichtbaar of voelbaar te maken.

Compassieprijs 2022: speciaal voor scholieren

Voor 2022 wordt de Compassieprijs toegekend aan een scholier, of groep scholieren die in een project of werkstuk een actueel vraagstuk behandelen vanuit het perspectief van compassie.

Wat betekent compassie voor jou? En hoe komt dat tot uitdrukking in de wereld, op school of in je eigen omgeving? Wat kan helpen om mensen tot meer compassie aan te zetten? Wat heb jij nodig om met meer compassie om te gaan met je medescholieren, met andere mensen in je omgeving en met maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat, vluchtelingen, intolerantie?

Prijsvraag

De Beweging van Barmhartigheid roept scholieren op individueel, als groep, als klas of als school mee te dingen naar de Compassieprijs 2022. Je doet mee met (groeps)werkstukken die antwoord geven op de bovenstaande vragen. De vorm is helemaal vrij. Het kan in de vorm van een video, een podcast, een poster, een lied of geschreven tekst. Het idee moet wel realistisch zijn en voor anderen uitvoerbaar.

Je maakt je werkstuk concreet door hierin zo goed mogelijk aan te geven

  • wat jou of jullie idee met compassie te maken heeft,
  • waarom dit idee kan bijdragen aan een betere wereld,
  • hoe het idee gerealiseerd kan worden,
  • en In hoeverre je idee door anderen uitgevoerd kan worden.

Waarom compassie?

Steeds meer mensen maken zich druk over de toekomst. Ook jongeren. Klimaatverandering, de pandemie, de vluchtelingenstromen, de sfeer op de social media zijn bronnen van onrust en pessimisme. Het groeiend bewustzijn onder jongeren wordt zichtbaar omdat zij meer hun stem laten horen.

Severn Cullis- Suzuki
Zoals bij Severn Cullis- Suzuki. Zij sprak op haar twaalfde de Verenigde Naties toe. Zij riep daar op tot compassie met de aarde en al het leven erop. Volgens haar betekent het dat wij moeten stoppen met het plunderen en uitputten van de aarde. Severn Cullis-Suzuki is iemand die veel jongeren heeft geïnspireerd.

Boyan Slat
Net als Boyan Slat, de jongen die een plan bedacht om de oceanen plasticvrij te maken. Hij zette de uitvoering ervan in gang, hij kwam in beweging, ook al bleek zijn plan uiteindelijk niet haalbaar te zijn.

In deze voorbeelden wordt er bewust en met mededogen omgegaan met de aarde en het leven van planten, dieren en mensen. Met compassie, dus. Hoe belangrijk compassie is, blijkt ook uit het feit dat het een kernwaarde is in alle religies en levensbeschouwingen.

Compassie met de wereld om je heen gaat overigens niet alleen over grote gebaren. Het kan ook iets kleins zijn, zoals glimlachen naar iemand die je helemaal niet kent of een vriendelijk woord voor iemand die het moeilijk heeft.

Compassie is altijd een appèl om anderen (behalve medemensen ook planten en dieren) zo te behandelen als jijzelf behandeld wilt worden.

Hoe doe je mee? Inzendingen van jongeren tussen de 14 en 20 jaar kunnen meedingen naar de Compassieprijs. Deelname is alleen mogelijk namens de school. De werkstukken kunnen worden ingeleverd van 18 januari tot en met 11 maart 2022. De winnaar van de Compassieprijs 2022 krijgt, behalve de eer, een bedrag van € 1.000. Mocht er meer dan één winnaar zijn, dan moet de prijs worden gedeeld. De prijsuitreiking is op vrijdag 22 april in Vught. Meer relevante informatie om mee te kunnen doen, is te vinden op de website van de Beweging van Barmhartigheid.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.