Koen Plasmans is 36 jaar en ambassadeur van de Vriendstichting van de Zorggroep. Hij woont in Verpleeg- en Reactiveringscentrum De Witte Steen in Venlo. Hij beweegt zich voort in een rolstoel en heeft begeleiding nodig als gevolg van een aanrijding op 9-jarige leeftijd. Koen is actief. Hij zwemt en rijdt paard, beide activiteiten verlichten de spiertensie. Het wonen, zijn verzorging, de ritjes naar zijn ouders toe, de activiteiten buitenshuis betaalt hij van het smartengeld. Hij is koerier en bezorgt broodjes bij bewoners van verpleeghuis D’n Horstgraaf, verzorgingshuis De Vorstenheuvel en ook op De Witte Steen. “Dat is leuk om te doen. Ik ontmoet er zoveel mensen. Mensen, en vooral oudere mensen, moeten er met elkaar lekker op uit kunnen gaan. Dat is toch veel gezelliger dan steeds binnenzitten?” vindt Koen.
Boven zijn hoofd hangt de dreiging van een leven achter de geraniums. Zijn smartengeld gaat mogelijk als vermogen geoormerkt worden. Koen wil blijven paardrijden en geen melkkoe worden. Deze maatregel is een trieste bezuinigingsinval. Mensen worden gereduceerd tot economische data. Met abstracties kan ik niet in contact komen en een gesprek aangaan. Ik ben erg nieuwsgierig naar de persoon, die als eerste de mogelijkheid opperde om smartengeld extra te gaan belasten.
Grote verontwaardiging vorig jaar bij de voorgenomen nivelleringsplannen voor de zorgpremie. VVD-kiezers zijn verbolgen over het Regeerakkoord dat is gesloten met de PvdA van Diederik Samsom. Vooral de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt gehekeld. ‘Na 32 jaar stemmen op VVD zeg ik: VVD klaar ermee!’ kopte Elsevier. Het is een stuk gemakkelijker en ethisch onderbouwbaar om te schrappen bij een ander blijkbaar. Uiteraard is het geen gemakkelijke tijd en moeten we allemaal inleveren. Maar dit soort maatregelen staat in schril contract met de miljoenen die nog steeds in het bankwezen en andere instituties gepompt worden, die aan de basis liggen van de crisis. Zo is ons toch voorgehouden. De 150.000 (multi)miljonairs zien hun kapitaal nog steeds groeien.
De dienstplicht is afgeschaft, maar het lijkt me een goed idee een zorgplicht in te voeren. Ieder opgroeiend jong mens zou het aanbod moeten krijgen om zijn of haar maatschappelijke zorgplicht te vervullen in een van de gebieden onderwijs, veiligheid of zorg. Voor minimaal 1 jaar. Niet even een weekje handen aan het bed, maar het serieuze werk. En elke 10 jaar op herhaling. Dames en heren zonder die zorgplicht op het CV worden uitgesloten van politieke functies op lokaal, provinciaal en nationaal niveau.
Want, het werkelijke leven speelt zich niet af achter vergadertafel of bureau. Niemand leert ook iets van in het eigen hok blijven en de buitenwereld als iets abstracts te gaan zien. Grote profeten als Jezus, de Boeddha, Mohammed, maar ook iconen als Mandela, moeder Teresa, Gandhi, Frere Roger en meer bleven niet veilig binnen de eigen muren, maar trokken erop uit om wezenlijk contact met mensen aan te gaan. Onrecht werd benoemd, compassievol werd er hulp verleend aan die dat nodig had.
De overheid komt met keiharde maatregelen, hoort het protest aan, stelt bij en voert in. Keihard wordt hard. De crisistijd vergt offers. Het resultaat wordt bejubeld en ambtenaren keren terug naar reken- en vergadertafels. Ik chargeer, maar ik zie het wel om me heen gebeuren. Contactarm maakt niet rijk, maar rekent zich rijk achter het bureau ten koste van anderen. Zorgplicht lijkt me zo gek nog niet, maar dan ook voor iedereen. Nou ja, met uitzondering van Koen misschien. Al vermoed ik dat die juist staat te trappelen.
Dit is een zeer oude wens van mij, meteen toen de dienstplicht afgeschaft werd. In ons buurland Duitsland hebben ze heel wat jaren de zogenaamde civi’s gekend. Jonge mensen, die via een verzorgingstaak van een jaar (?) hun diensttijd ‘afkochten’. Zij en ik hebgen daar goede ervaringen mee. Het leverde eveeens een meer doordachte baan of verdere studie op.
De mens in deze rijke wereld moet nog wakker worden voor de wezenlijke waarden van ieder mens.
Inspirerend artikel aan het begin van de 40-dagentijd. Zet aan tot bezinning. Dank je wel!
Zorgplicht is een schone zaak. Zeker ter vervanging van dienstplicht, alhoewel ik soms denk dat ’n beetje tucht voor sommigen geen kwaad zou kunnen. Eigenlijk zouden politici vóór aanvang van hun ambtstermijn verplicht stage moeten lopen binnen de bedrijfstak of organisatie waarvoor zijn woordvoerder worden.
Zuster Voskuilen verwoordt het uitstekend: De mens moet wakker worden.
Dat geldt voor ieder mens, niemand uitgezonderd. Maar je moet het kunnen, willen en durven. Dan worden er vanzelf contacten gelegd tussen arm én rijk, tussen burger en politiek, tussen werknemer en werkgever, tussen mensen onderling. Of die contacten positief of negatief zijn, han gt van veel factoren af, héél veel factoren. List en bedrof is van alle tijden, het wordt steeds vaker en duidelijker blootgelegd, maar toch verdwijnt het niet. Het is iets van de mens zélf. De mens houdt die zaken al of niet bewust, in stand, niemand anders.
Politici zijn ook mensen, net als de burgers.
Dank voor de reacties.
Jacques, jij koppelt discipline niet aan zorg?
Politici zijn mensen, burgers ook. Een mens is meer dan zijn sociaal-maatschappelijke status. Daarom is het hokjes denken en leven zo funest wanneer het geheel gefragmenteerd raakt/is. We moeten weer heel worden. Kan heilzaam zijn 🙂
van mij mogen ze zorgplicht in stellen. voor de rest ga ik maar niet in op datgene waar de politiek mee bezig is. de start was al slecht, het verloop ook. ik vind dat de politici jaren hebben zitten slapen waardoor heel wat dingen in de maatschappij verkeerd gaan en nu zitten wij mede door hen op de blaren. politici zijn in weze
incompetent.
Mensen met macht en geld zorgen voor zichzelf,
mensen met weinig geld zorgen voor elkaar.
Als politiek het zo laat afweten, ontstaan er ook mooie en goede dingen door en van mensen in het elkaar bijstaan.
Laten we daar allemaal op onze eigen manier aan meerwerken.
Ieder naar eigen kunnen en vermogen.
We kunnen niet de hele wereld redden, wel rondkijken in de eigen omgeving. Goed voorbeeld doet goed volgen…..
En Marianne, zorgplicht ben ik voor, voor meisjes én jongens !
Ren en Anne, dank vd reactie.
Uiteraard voor meisjes EN jongens 🙂 Er ontstaan al mooie initiatieven. Meer samenwerking op cooperatieve basis.