In deze tijd zoeken velen van ons het geluk in zoveel mogelijk vrijheid en zelfontplooiing. Onze solidariteit en onze inzet voor ‘het algemeen belang’ lijken plaats te maken voor een diepgeworteld wij-zij-denken. Tussen westerse en niet-westerse culturen, tussen arm en rijk, tussen kansrijk en kansarm, tussen hoog- en laagopgeleid, tussen vrijzinnigen en orthodoxen, tussen gevestigde mensen en nieuwkomers, tussen flexwerkers en mensen met een vaste baan, tussen ouderen en jongeren. Willen we ons nog verbinden?

Wie goed kijkt ziet ook overal nieuwe vormen van samenwerking ontstaan, zoals burgerinitiatieven, stille tochten, kerken die experimenteren met andere vormen van samenkomen, digitale communities en grootschalige evenementen met gelijkgestemden. Onder de glanzende, vaak onkwetsbaar ogende buitenkant lijkt het verlangen te groeien naar echte verbondenheid.

Hoe zit het met die verbondenheid? Is zij er nu wel of niet? Is er sprake van onmacht of onwil om onderlinge verbondenheid vorm te geven? Zijn we in onze samenleving zover gekomen dat het IK zich niet meer verantwoordelijk voelt voor het WIJ? Of is onze verbondenheid veel groter dan we denken en wordt het gevoel van scheiding en vervreemding ons aangepraat in de media?

Dit congres neemt u mee naar de kern van wat verbondenheid betekent in onze tijd én reikt u nieuwe manieren aan om zich met anderen te verbinden. Vanuit het prachtige Landgoed Zonheuvel biedt het CSC 2019 u een volledig ontspannen en geïnspireerde start van een nieuw werkseizoen.

Programma 2019:

Woensdag 28 augustus
13.30 uur: Opening door Josine Westerbeek-Huitink en Ruth Peetoom
13.50 uur: ‘Verbondenheid in mens, markt en maatschappij’ prof dr Govert Buijs, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing aan de VU.
14.25 uur: ‘De bevrijdende kracht van relaties’ filosoof & dichter Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie (Universiteit Leiden) en hoofddocent godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen.
15.00 uur: Vertelvoorstelling door Pauline Seebregts, Nederlands en Vlaams vertelambassadeur 2017.
16.00 uur: Dilemmatafels: Hoe draagt onze verbondenheid bij aan het oplossen van persoonlijke of zakelijke dilemma’s? – in subgroepen werkelijke praktijkdilemma’s uitdiepen op zoek naar oplossingen.
17.30 uur: Borrel & diner
20.45 uur: Workshop Verbindend Communiceren door NVC-trainer en voormalig cabaretière Hester Macrander en NVC-trainer Dionne Verbeet
20.45 uur: Workshop Taizé: zingen met je ziel door zangdocente Hannah Hoogland
22.30 uur: Pub quiz & napraten in Café Zonheuvel

Alone in a Crowd

Donderdag 29 augustus 2019

07.00 uur: Loopmeditatie in de tuin van Landgoed Zonheuvel
08.30 uur: Viering met Taizé zang o.l.v. aartsbisschop van de Oudkatholieke Kerk Joris Vercammen en muziek- en zangdocente Hannah Hoogland
09.15 uur: Heropening congres door Ruth Peetoom
09.30 uur: ‘Verbondenheid en arbeidsverhoudingen vanuit werknemers- en werkgeversperspectief’ door CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden en ondernemer Ad Bergwerff van Bergwerff’s Slagerijen BV en MKB-Nederland
10.30 uur: Pauze
11.15 uur: Lezing ‘Digitalisering en verbondenheid’ door Haroon Sheikh, senior wetenschapper bij de WRR en filosoof aan de VU Amsterdam
12.00 uur: Lezing ‘Verbondenheid en de samenleving’ door VWS-minister Hugo de Jonge
12.30 uur: Slotsom door Anarchien van Heemstra
12.45 uur: Afsluiting met aansluitend lunch

Gedurende het congres verrast Anarchien van Heemstra ons met kunst-zinnige interventies in woord en beeld en in beweging.

Praktische informatie:

Data: 28 en 29 augustus
Locatie: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98 in Doorn
Kosten: woont u het volledige congres bij, dan bent u van harte welkom om te overnachten op Landgoed Zonheuvel. De deelnamekosten zijn:
– gehele congres inclusief overnachting en maaltijden: € 220
– gehele congres zonder overnachting, met maaltijden: € 160
– alleen woensdag inclusief diner € 120
– alleen donderdag inclusief lunch € 75
Jongeren zijn welkom op het CSC Congres met 75% korting! Ben je geboren in 1992 of later, dan kost deelname slechts:
– gehele congres inclusief overnachting en maaltijden: € 55
– gehele congres zonder overnachting, met maaltijden: € 40
– alleen woensdag inclusief diner: € 30
– alleen donderdag inclusief lunch: € 20

Aanmelden: u kunt zich aanmelden via www.christelijksociaalcongres.nl.
Voor vragen: info.csc@sbiformaat.nl (voorkeur) of 06 12 990 938

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.