Thema van de filmdag is: Waar ben je thuis? Door migratie, vlucht, oorlog en armoede zijn veel mensen in deze wereld niet meer op ‘hun’ plek. Maar wat gebeurt er als ze weer ‘thuis’ komen? Beide films laten op indringende wijze zien hoe geboortegrond en geboortehuis dan evenzeer aantrekken als vervreemden. Overal nergens thuis.

De film A Tale of Three Sisters handelt over weduwnaar Şevket die zijn drie dochters als pleegkinderen heeft ondergebracht bij rijke families. Maar als de zusjes terugkeren naar hun arme geboortedorp, zit Şevket met de handen in het haar.

In zijn derde speelfilm toont regisseur Emin Alper (1974) hoe de tradities van het platteland botsen op het streven naar zelfstandigheid van jonge vrouwen.

De film ontving augustus jl. de eerste World Cinema Exchange Award van Het Filmgesprek op het World Cinema Festival in Amsterdam.

In de film Take Me Somewhere Nice staat Alma centraal. Alma zit overal net tussenin: in Nederland opgegroeid als kind van Bosnische ouders, is ze geen meisje meer, maar ook nog niet echt vrouw. Haar vader kent ze nauwelijks, maar als hij in een Bosnisch ziekenhuis wordt opgenomen besluit ze hem op te zoeken. Dat is het startpunt van een reis waarin Alma haar land van herkomst en zichzelf ontdekt.

Voor haar film ontving de Nederlands-Bosnische filmmaker Erna Sendijarevic (1987) de Special Jury Award op het International Film Festival Rotterdam 2019.

Naar aanleiding van de twee films zal het thema Waar ben je thuis? met het publiek worden uitgediept met behulp van een filmgesprek. Deze zullen worden geleid door respectievelijk Rolf Deen, theoloog en filmkenner, en Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit.

Kaarten voor de Dag van de Inspirerende Film kosten € 27,50.

Kassa LUX: www.lux-nijmegen.nl/anders/te-gast-de-dag-van-de-inspirerende-film/

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.