Laatst zag ik een nieuw programma op tv waarin jongeren een week lang de zorg op zich namen van oudere mensen. Ik vond het prachtig om te zien hoe de oudere mensen uit hun schulp kropen en zich eindelijk weer eens konden vermaken. Nog mooier waren de jongeren die onbewust een band hadden gecreëerd en zich ervan bewust werden dat ze nog een eigen opa en oma hebben die ze eigenlijk nooit bezoeken. Een ontroerende bewustwording van de door individualisme bevangen jongeren.

Het staat absoluut niet los van elkaar. Het heeft zelfs alles met elkaar te maken. Zorg voor elkaar versus individualisme. Vaak ageer ik tegen het individualisme, maar ik ben me er zeer goed van bewust dat ik er zelf van doordrongen ben. Het liefst leef ik in anonimiteit, woon ik alleen, heb ik geen bemoeienis, wil ik me ook niet met anderen bemoeien en zien en gezien worden wanneer ik dat zelf wil.

Toch realiseer ik me wat voor mooie waarden er zijn die ik eigenlijk ook hoog zou willen houden. Datgene wat ik namelijk zo prijs aan de islam, is dat de zorg voor je ouders en voor mensen die het moeilijk hebben zo hoog staat. Het is niet altijd even makkelijk, maar soms is het gewoon beter om een altruïstische keuze te maken dan een egoïstische.

Al voel ik me stiekem toch wel een beetje een altruïstische egoïst. Ik ben het niet helemaal vergeten. Want het zou toch erg zijn dat een programma je bewust moet maken van het feit dat je je oma, opa, vader of moeder zou moeten bezoeken en verzorgen?

Suzan Yücel

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.