Lag het maar zo eenvoudig. Ons modern bestaan is een bestaan van levensgrote paradoxen; een tijd van efemere tegenstrijdigheden. De 21ste eeuw is een eeuw van façaden. Neem de PVV, de partij die ontdekt heeft dat de hoofddoek het meest levensbedreigende probleem is waar de mensheid voor gesteld staat. Zij is een partij die naadloos aansluit op deze tijd: ze is niet wat het is. Ze is van A tot Z een schijnpartij. In naam staat de PVV voor Vrijheid, in woord & daad is het gebod & verbod wat de klok slaat. Vrijheid heet vandaag: repressie en gevangenschap.
U wilt meer voorbeelden? Prima, hieronder een greep.
Nooit eerder kenden we zoveel welvaart en economische groei, maar nooit eerder kampten we met zoveel minima, schuldenlasten, crisissen en voedselbanken.
Nooit eerder als nu hadden we zoveel adviesbureaus en consultants, maar nooit eerder heerste er zoveel organisatorische stroperigheid, ondoorzichtigheid, bureaucratie en mismanagement.
Nooit eerder kenden we in ons bestaan zoveel amusement, babbelshows, verstrooiing, pretparken en ‘leuk, leuk, leuk’ , maar nooit eerder stonden we zo stijf van de Prozac en de Oxazepam en gingen we zo gebukt onder verveling en leegheid en nihilisme.
Nooit eerder is er zoveel gespendeerd aan fitnessscholen, pepdrankjes, peptalks, psychologen, siliconen, botox, liposuctie en andere bestaansoppeppende middelen, maar nooit hebben we ons zo ziek, moe en lusteloos gevoeld.
Nooit zoveel aandacht voor rolpatronen, de liefjes van de man, de leedjes van de vrouw, maar intussen bereiken onder onze ogen de echtscheidingsstatistieken recordhoogten.
Nooit eerder bestond er zoveel opwinding en drukte om de teloorgang van de Vrijheid van Mening, maar nooit eerder duizelde het zo van de meningen over de teloorgang van de Vrijheid van Mening.
Nooit eerder zoveel seks en GHB op tv en op straat, maar nooit eerder zo weinig bevrediging en genoegdoening.
Nooit eerder zoveel mobiliteit, ADSL en andere tijdsbesparende machientjes, maar nooit eerder zoveel druk, druk, druk en gebrek aan tijd.
Nooit eerder had de jeugd zoveel disco’s, speelvoorzieningen, hangplekken, party’s, spelletjes, maar nooit eerder zulke levensgrote drama’s en wachtlijsten bij de Jeugdzorg.
Nooit eerder zoveel roem, glitter, MTV en Idols, maar nooit eerder was heldendom zo vergankelijk en zo gratuit.
Nooit eerder zoveel hoofddoeken en baarden, maar nooit eerder zo weinig kuis- en vroomheid.
Nooit eerder zoveel geurtjes, smaken en kleurtjes in de etalage, maar geen volk zo ontevreden.
Nooit eerder zoveel schrijvers, debutanten, prijzen en ‘meesterwerken’, maar nooit eerder zo’n belabberde literatuur.
Nooit eerder zoveel dating-sites en relatiebemiddelingsbureaus, maar nooit eerder zoveel leed en liefdesverdriet.
Nooit eerder zoveel hyves, faces en chatboxen, maar nooit eerder zo weinig contact.
Nooit eerder waren de kranten en magazines zo dik en zo talrijk, maar nooit eerder werden we journalistiek zo slecht geïnformeerd.
Nooit eerder zoveel bewaking en blauw op straat, maar nooit eerder zo veel diefstal en ‘gevoelens van onveiligheid’.
Nooit eerder zoveel drukte om privacy, maar nooit eerder zo makkelijk over stag voor camera’s, telefoontaps en chips.
Nooit eerder zoveel ‘service en dienstverlening’, maar nooit eerder zoveel ombudsmannen, klachten, storingen en ‘er zijn nog 12 wachtenden voor U’.
Nooit eerder zoveel onderwijsvernieuwingen, onderwijsmanagers en onderwijsmethoden, maar nooit eerder zo’n infantiel leerlingen- en studentenpopulatie.
Nooit eerder waren vliegtickets zo goedkoop en de oplages van reisgidsen zo hoog, maar niet eerder wisten we zo weinig af van andere religies, volkeren en culturen.
Nooit waren we zo rijk, nooit waren we zo arm…
Nooit…. de lijst is eindeloos…
Wederom een briljante column van deze Marokkaanse Nederlander. Tip: ga in de politiek. Dan kunt ge nog iets van uw idealen verwezenlijken…
Je hebt helemaal gelijk, en de oorzaak is net zo simpel als het lijstje maken, een maakbare maatschappij trachten te creëren.
Maak eenvoudige en vooral duidelijke regels, zet daar eenvoudige straffen op, en zorg dat mensen zichzelf kunnen bedruipen.
Maar nee, in dit land kennen we een verschrikkelijke regeldruk, een idioot grote groep zittende ambtenaren.
En een berg politicie die denken dat met het geld van een ander alles te koop is.
“een maakbare” moet zijn “geen maakbare”
Wat is vrijheid?
@4. Vrijheid is het tegenovergestelde van onvrijheid. Zag gisteren weer een aflevering over Rusland van Brandt Corstius (VPRO). Na het zien ervan weet je heel goed wat onvrijheid is. Kortom: de onvrijheid in Nederland valt erg mee. Ben het dus niet met Benzakour eens dat het allemaal zo slecht is in Nederland.
Benzakour
Nooit eerder kenden we zoveel welvaart en economische groei, maar nooit eerder kampten we met zoveel minima, schuldenlasten, crisissen en voedselbanken.
Welvaart die door ouderen zijn opgebouwd.
Maar de laatste jaren zijn er nieuwe Nederlanders gekomen die niets bijdrage aan die welvaart, en daardoor ontstane voedselbanken, en als het heel slechter wordt zal er van komen dat voedselbonnen uitgedeeld worden.
Nooit eerder zijn er zo veel gewelddadige mensen naar hier gehaald, die onze samenleving een grotere financiële probleem hebben gebracht.
Nooit eerder dit, nooit eerde dat, je zou eens moeten weten dat je erg pessimistisch bent over deze samenleving, en dat zijn de echte geboren Nederlanders ook.
Ik weet niet hoe je tegenwoordig elkaar moeten tutoyeren, want de perfecte fatsoenaltisten, willen geen onderscheid, maar een samenleving die op de eerste plaats gericht is naar menselijke waarden.
Maar als dat eenzijdig aanvaard moet worden, dan heb je al een groot gebrek aan waarden die alleen de ontvanger bepaald.
Neen nooit eerde:, van u beproef ik dit als een religieus ondertoontje, waarin de koran/ de bijbel bepalend zouden moeten zijn.
Nou we kunnen nu lezen wat dat veroorzaakt heeft.
Dat zijn instituten die gebruikt worden van, en door mensen, om ook een slechtere kant van hun leven kunnen maken.
Neen menheer Benzakour uw opmerkingen zijn echt uit een treurnisgewekte mentaliteit beschreven.
Sorry u past niet in een samenleving die alle stations al gepasseerd zijn, we leven nu in 2010
Dit alles wat u opsomt wordt veroorzaakt door een groep knuffelaars die in dromen geloven.
De mens is niet volmaakt, en dat hoef ook niet, maar ze moeten niets opleggen waarin MOETEN de boven toon heeft.
in één woord: SUPERB!!!!!!!!!!!!!
hmmm…zo lees ik ze graag….treffende analyse van onze verwarde tijdgeest…
De Westers-culturele garantie dat je niet door een opgedrongen huwelijkspartner zal worden verkracht, acht ik van hoge emancipatoire waarde.
Met zijn: ‘Marokkaanse meisjes willen meer vrijhied. o.m. inzake partnerkeuze. Dat noemen ze ‘emancipatie’, lijkt Benzakour die waarde te denigreren.
En in die geest lijkt ook zijn hele opstel – een waslijst – geconcipieerd: mistroostig, zwartgallig, afkammend, – maar ook en vooral gebaseerd op bluf. Hij kan eenvoudig niet allemaal weten wat hij suggereert te weten. En om te lachen is zijn: ‘maar nooit eerder zo’n belabberde literatuur.’
Want inderdaad, wat Benzakour hier over de literatuur schrijft, moet ook op zijn eigen prestaties op dat gebied slaan. Benzakour schreef dus deze keer de waarheid. Zijn waarheid. Soms wordt iemand zijns ondanks daartoe gedreven. Door Freud of zo.
De overtuiging dat zowel geluk als vrijheid van iets afhankelijk is zit diep. Ontkom er zelf ook niet aan. Maar ik vraag me af of deze overtuiging waar is. Want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ‘meer’ (van wat dan ook) minder is dan ‘veel meer’, en dat zelfs ‘veel meer’ vroeg of laat ‘minder’ en dus ‘niet genoeg’ zal zijn. Het lijkt er wat mij betreft verdacht veel op dat ‘genoeg’ en ‘niet genoeg’ in elkaar besloten liggen en stuivertje wisselen, waarbij degene die zich toont alleen maar een masker is voor de ander. Maar misschien heb ik het wel helemaal mis.
ad Randy dd wo 17.03.200, 2.43.
Dit is sublieme wartaal ten top. Of waardevolle mystiek zo diepzinnig dat een ongegradueerde leek aan een nadere uitleg behoefte zal hebben. Ik ben die leek.
dankuwel meneer benzakour. Zo raak en zo bondig lees ik ze zelden op internet of in krant. Wat helaas treurig is is dat sommige lezers niet goed lezen wat er staat. Naar mijn idee heeft Benzakour de verwarring en richtingloosheid van deze postmodernistische tijd middels paradoxen aan te tonen. Dat is heel knap en creatief gedaan. Hij prikkelt en zet mij stevig aan het denken. Ik heb er zelfs gisteren de hele avond met twee vriendinnen over zitten dicussieren. Dat is waarde van zulke columns en jammer dat sommige lezers dat niet goed inzien.
Paradoxen/tegenstellingen bevinden zich in de vorm van gedachten in de menselijke geest, waar tegenpolen gescheiden zijn. Maar de dualiteit van de geest is schijn, terwijl het leven zelf niet dualistisch is.
Een voetbal elftal kan alleen winnen als een ander elftal verliest. Toch bedanken de supporters van een winnende ploeg alleen hun eigen ploeg, terwijl ze zonder het verlies van de andere ploeg nooit hadden kunnen winnen. Winnen en verliezen staan niet op zichzelf. Winnen is in feite minimaal verliezen, terwijl verliezen eigenlijk minimaal winnen is. Tegenpolen, maar niet gescheiden.
De PVV weet alles over vrijheid en strijdt ervoor, maar legt paradoxaal genoeg anderen aan banden. Je kunt niemand buitensluiten, zonder (ook) jezelf te isoleren. De beperkingen die je een ander ten behoeve van je eigen vrijheid oplegt, resulteren in je eigen ‘gevangenis’.
Echte vrijheid bestaat, maar niet in de vorm van gedachten in de geest. Vrijheid heeft geen gedachten nodig om te bestaan. Het bestaat uit zichzelf, en alles, met inbegrip van de mens, is er een expressie van. Dit besef gaat verscholen achter ons onvermogen om het leven, zoals het is, te leven en te bewonderen.