Lag het maar zo eenvoudig. Ons modern bestaan is een bestaan van levensgrote paradoxen; een tijd van efemere tegenstrijdigheden. De 21ste eeuw is een eeuw van façaden. Neem de PVV, de partij die ontdekt heeft dat de hoofddoek het meest levensbedreigende probleem is waar de mensheid voor gesteld staat. Zij is een partij die naadloos aansluit op deze tijd: ze is niet wat het is. Ze is van A tot Z een schijnpartij. In naam staat de PVV voor Vrijheid, in woord & daad is het gebod & verbod wat de klok slaat. Vrijheid heet vandaag: repressie en gevangenschap.

U wilt meer voorbeelden? Prima, hieronder een greep.

Nooit eerder kenden we zoveel welvaart en economische groei, maar nooit eerder kampten we met zoveel minima, schuldenlasten, crisissen en voedselbanken.

Nooit eerder als nu hadden we zoveel adviesbureaus en consultants, maar nooit eerder heerste er zoveel organisatorische stroperigheid, ondoorzichtigheid, bureaucratie en mismanagement.

Nooit eerder kenden we in ons bestaan zoveel amusement, babbelshows, verstrooiing, pretparken en ‘leuk, leuk, leuk’ , maar nooit eerder stonden we zo stijf van de Prozac en de Oxazepam en gingen we zo gebukt onder verveling en leegheid en nihilisme.

Nooit eerder is er zoveel gespendeerd aan fitnessscholen, pepdrankjes, peptalks, psychologen, siliconen, botox, liposuctie en andere bestaansoppeppende middelen, maar nooit hebben we ons zo ziek, moe en lusteloos gevoeld.

Nooit zoveel aandacht voor rolpatronen, de liefjes van de man, de leedjes van de vrouw, maar intussen bereiken onder onze ogen de echtscheidingsstatistieken recordhoogten.

Nooit eerder bestond er zoveel opwinding en drukte om de teloorgang van de Vrijheid van Mening, maar nooit eerder duizelde het zo van de meningen over de teloorgang van de Vrijheid van Mening.

Nooit eerder zoveel seks en GHB op tv en op straat, maar nooit eerder zo weinig bevrediging en genoegdoening.

Nooit eerder zoveel mobiliteit, ADSL en andere tijdsbesparende machientjes, maar nooit eerder zoveel druk, druk, druk en gebrek aan tijd.

Nooit eerder had de jeugd zoveel disco’s, speelvoorzieningen, hangplekken, party’s, spelletjes, maar nooit eerder zulke levensgrote drama’s en wachtlijsten bij de Jeugdzorg.

Nooit eerder zoveel roem, glitter, MTV en Idols, maar nooit eerder was heldendom zo vergankelijk en zo gratuit.

Nooit eerder zoveel hoofddoeken en baarden, maar nooit eerder zo weinig kuis- en vroomheid.

Nooit eerder zoveel geurtjes, smaken en kleurtjes in de etalage, maar geen volk zo ontevreden.

Nooit eerder zoveel schrijvers, debutanten, prijzen en ‘meesterwerken’, maar nooit eerder zo’n belabberde literatuur.

Nooit eerder zoveel dating-sites en relatiebemiddelingsbureaus, maar nooit eerder zoveel leed en liefdesverdriet.

Nooit eerder zoveel hyves, faces en chatboxen, maar nooit eerder zo weinig contact.

Nooit eerder waren de kranten en magazines zo dik en zo talrijk, maar nooit eerder werden we journalistiek zo slecht geïnformeerd.

Nooit eerder zoveel bewaking en blauw op straat, maar nooit eerder zo veel diefstal en ‘gevoelens van onveiligheid’.

Nooit eerder zoveel drukte om privacy, maar nooit eerder zo makkelijk over stag voor camera’s, telefoontaps en chips.

Nooit eerder zoveel ‘service en dienstverlening’, maar nooit eerder zoveel ombudsmannen, klachten, storingen en ‘er zijn nog 12 wachtenden voor U’.

Nooit eerder zoveel onderwijsvernieuwingen, onderwijsmanagers en onderwijsmethoden, maar nooit eerder zo’n infantiel leerlingen- en studentenpopulatie.

Nooit eerder waren vliegtickets zo goedkoop en de oplages van reisgidsen zo hoog, maar niet eerder wisten we zo weinig af van andere religies, volkeren en culturen.

Nooit waren we zo rijk, nooit waren we zo arm…

Nooit…. de lijst is eindeloos…

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is verhalenbundel ‘De ogen van Fadil’ (2020). …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.