Met reiservaring kun je een brug slaan tussen verschillende culturen. Dat vereist begrip, om te beginnen van je eigen cultuur. Maar hoe goed kennen we onze wereld om de hoek? De openheid die we op reis hebben, wordt vaak afgelegd zodra we weer thuiskomen.
De kunst van het samenleven is die openheid en nieuwsgierigheid vast te houden. In de diversiteitstraining De Kracht van Identiteit die ik samen met een collega geef, faciliteren we de ‘ontmoeting’ en brengen we de ‘verbinding’ tot stand in gemengde teams. Het verbetert de interculturele samenwerking en vergroot de multiculturele competenties. Een win-win situatie voor werkgevers en werknemers.
Het draait om vooroordelen en bewustwording: hoe kijk je naar anderen en hoe kijken anderen naar jou? Net als op reis! Als je daarvoor openstaat, begint je reis al dichterbij dan je denkt. Sla dus je slag uit de economische crisis! Weinig te makken? Ga op reis in je eigen buurt. Wees nieuwsgierig, laat je verrijken en inspireren door andere mensen!
De kaasboer die trots is op de argane-olie die hij via zijn Marokkaanse zwager importeert. De kapper die een relatie heeft en verliefd is op een Arubaanse man. De Marokkaanse pakketchauffeur die bij mooie vrouwen op het afleverbewijs van pakjes zijn mobiele nummer achterlaat. De blonde verkoopster in de lunchzaak die klaagt dat de parkeerwachters ‘hun eigen volk’ niet bekeuren, en de gelovige Surinaamse postbode die filosofie studeert.
Zoek de diversiteit in je dagelijkse leven! Sta open voor al die andere Nederlanders. Bezoek de achterbuurten van Tietjerksteradeel en leg contact met de ‘inheemse’ bevolking. Of boek een rondleiding door de 140 culturen in de Amsterdamse Bijlmer. Diversiteit is een verrijking die de kunst van het samenleven bevordert. Daarvoor hoef je niet op reis. De hele wereld om de hoek.
Meer informatie over de Kracht van Identiteit op www.nicolien.com. Meer over de rondleiding in de Bijlmer: www.bijlmerexperience.nl.