In de jaren 1990 waren James Wuye en Muhammad Ashafa de radicale aanvoerders van jongerenmilities die elkaar bevochten, in de context van het groeiende etnische en communautaire geweld in Kaduna, in Noord-Nigeria.

In de confrontaties gingen vele huizen en gebouwen in vlammen op, en werden velen gewond en vermoord. Aan beide zijden klonk de roep om wraak. In de daaropvolgende botsingen leden beide leiders persoonlijke verliezen. Imam Ashafa verloor twee broers en zijn geestelijke vader in het conflict. Pastor Wuye verloor niet alleen een goede vriend, ook zijn rechterhand moest worden geamputeerd.

Toen gebeurde iets ongelooflijks. Door een gelukkig toeval ontmoetten de twee aartsvijanden elkaar en raakten in gesprek. Uiteindelijk drong het besef door dat ze hun gemeenschappen en godsdienst beter konden beschermen door zich met elkaar te verzoenen.

Na verloop van tijd richtten de twee mannen het Interfaith Mediation Center op, een interreligieuze grassrootsorganisatie die de kloof tussen christenen en moslims in Nigeria tracht te overbruggen. Ze organiseren onder meer trainingsprogramma’s om voormalige militieleden tot vredesactivisten om te vormen. En in geval van etnisch-religieus conflict elders in Nigeria trekken ze  erop uit om te gaan bemiddelen.

Hun model van interreligieuze dialoog en verzoening wekte ook elders aandacht en geldt als een ‘good practice’ van interreligieuze dialoog. Sinds enkele jaren vertellen Wuye en Ashafa zowel binnen als buiten Nigeria hun verhaal om mensen en groepen die van elkaar verschillen te leren hoe ze met elkaar in het reine kunnen komen en vreedzaam kunnen samenleven.

Begin november zijn ze op uitnodiging van de Gemeenschap van Sant’Egidio in ons land om hun opmerkelijke verhaal te brengen.

Op donderdag 7 november is er een lezing voor leerlingen en studenten van middelbare scholen, MBO, HBO en Universiteit. Ook andere belangstellende jongeren zijn welkom.

De lezing is in het Engels en zal ingeleid worden door dr. Rachel Spronk, antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Plaats: Universiteit van Amsterdam (UvA), REC A 1.02, Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam
Tijd: 19.15 – 21.15 uur
Inschrijven via: info@santegidio.nl

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.