Ook zonder de aftrapbijeenkomst in de Dominicuskerk vanuit de beweging ‘groene kerken’ barstte de Klimaatmars van de zingeving. Het ging tijdens deze demonstratie niet om een paar procent meer inkomen, een betaalbare huur of de toegankelijkheid van het hoger onderwijs – hoe legitiem deze eisen ook zijn binnen een economisch systeem waarin een kleine groep rijken wereldwijd steeds meer kapitaal vergaart. Nee, het ging op deze dag om Moeder Aarde en alles waaraan zij het leven schenkt.

Urgentie

Studenten, gezinnen met jonge kinderen, groenen, antikapitalisten, stadsmensen, provincialen, jongeren, ouderen, humanisten, christenen, moslims, mensen die voor het eerst gingen demonstreren… en wie dan ook. Samen vormden al deze mensen een kritische en bevlogen massa. En wat hen bond was een zaak die vele malen groter is dan hun persoonlijke en directe eigenbelang. Het ging hier om ‘meer dan het gewone’.

Daarom ben ik zo positief dat ook de kerken van zich lieten horen op deze bijzondere dag in Amsterdam. Sterker nog: als dat niet was gebeurd, hadden de kerken zich voorgoed gediskwalificeerd als een mogelijk tehuis voor de zinzoekende Nederlanders. Kerken hebben nu getoond de ecologische urgentie te ervaren die steeds breder in de samenleving aan het groeien is. Dat maakte de bijeenkomst in de Dominicuskerk voorafgaand aan de Klimaatmars zo belangwekkend en waardevol.

‘Hallo Klimaatdrammers!’

De 10-jarige Louis opende de bijeenkomst. “Hallo klimaatdrammers!” waren zijn eerste woorden. Een lachsalvo en een daverend applaus vulde de kerk. Het werd een mooi geheel met de Bijbellezing door Jan Wolsheimer van Missie Nederland, het voorlezen van een treffend citaat van Paus Franciscus over klimaatverandering door bisschop Hendriks, en het gebed en de zegenbede door dominee René de Reuver, voorman van de Protestantse Kerk. Op drie grote spandoeken stond ‘Met heel je hart’, ‘Met heel je ziel’ en ‘Met heel je verstand’.

Klimaatbewustzijn

De aanwezigen verlieten de kerk, liepen richting de Dam en gingen op in die bijzondere en bonte stoet van mensen. Mensen voor wie het leven meer is dan alleen consumeren en genieten, die verder kijken dan alleen huisje, boompje, beestje. Mensen met liefde voor het leven en datgene waaraan zij het leven te danken hebben. Het groeiende klimaatbewustzijn staat bol van zingeving.

Ja natuurlijk, de klimaatmars was een signaal richting de politiek voor een adequaat en rechtvaardig klimaatbeleid. Maar het was niet zomaar een demonstratie. Voor velen voelde de klimaatmars ook als een etappe van de ziel.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Theo Brand-2

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.