Van de uitgave verschenen slechts vijftig genummerde exemplaren, waarvan de meeste in universiteitscollecties en bibliotheken in binnen- en buitenland worden bewaard.

Om na 175 jaar de eerste Nederlandstalige publicatie over Boeddha en het boeddhisme voor een breder publiek toegankelijk te maken is Halbertsma’s verhandeling opnieuw uitgegeven, voorzien van beschouwingen over de schrijver en het onderzoek naar het boeddhisme tot 1843. Voor deze facsimile-uitgave is gebruik gemaakt van het exemplaar dat Joost Halbertsma opstuurde aan de Duitse taalgeleerde Jacob Grimm. De aantekeningen die Grimm in dat exemplaar maakte zijn er nog in terug te lezen. Daarnaast bevat deze heruitgave illustraties van vakgenoten waarmee Halbertsma correspondeerde, waaronder Hodgson en Von Siebold.

Over de auteurs

Alpita de Jong is schrijfster en promoveerde op een onderzoek naar Joost Halbertsma als taalgeleerde en schreef zijn biografie. Barend ter Haar is hoogleraar sinologie aan de Universiteit van Hamburg en schreef verschillende boeken over religie en China. Tjalling H.F. Halbertsma is bijzonder hoogleraar voor Oost-Azië en Mongolië aan de Rijksuniversiteit Groningen en een nazaat van Joost Halbertsma’s broer Tjalling.

Boekgegevens

‘De predikant en de Boeddha. Beschouwingen bij de heruitgave van Joost Halbertsma’s Het buddhisme en zijn stichter uit 1843’ – Tjalling Halbertsma, Alpita de Jong, Barend ter Haar | uitgave van Noordboek | ISBN 9789056154868 | 208 pagina’s | verkoopprijs € 17,50 | Dit boek verschijnt 29 november 2019

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.