Trouw kopt hoe de publieke omroepen en die met een duidelijk confessioneel signatuur onder vuur liggen. Zo langzamerhand bekruipt me het onaangename gevoel dat onder de kop ‘crisis, bezuiniging, secularisatie, Europa’ gesneden wordt in situaties waarmee de overheid niet wil of kan omgaan. Dat zaken steeds verder ondergeschikt raken aan machtspolitiek en economisch belang. Ook mensen.
Ik lees verder. Amusement en sport mogen blijven. Geen aantallen, maar kwaliteit en creativiteit zullen bepalend worden of programma’s blijven. De criteria voor die beoogde kwaliteit volgen nog. Als het aanbod van de commerciële zenders leidend is, dan houd ik mijn hart vast. De NPO moet er wel op toezien dat de publieke zenders een plaatsje inruimen voor religie. Dat hoeft niet langer een programma per stroming te zijn, vindt staatssecretaris Dekker. Hij kan zich “misschien één programma over de rol van religie in onze samenleving” voorstellen…
Waar is men toch zo bang voor? Is er in tijden van malaise in een verlichte samenleving als de onze geen plaats meer voor religie? Waarom dan niet? Wat verstaat men dan onder religie? Onder verlichting? Iedereen snapt wel dat er bezuinigd dient te worden op de uitgaven, zowel van overheid, bedrijven als van de particulier. Maar de eenzijdigheid waarmee de geseculariseerde economische waarde de relevantie bepaalt, voelt niet als verlicht en toekomstgericht, maar als elitair en theoretisch korte termijn denken.
De interculturele en interreligieuze samenleving is een feit. Of je dat nu leuk vindt of niet. Ik snap niet waarom er zo krampachtig aan een Hollands (n)ietsisme wordt vastgehouden, dat in wezen helemaal niet bestaat. Ik weet niet wat uw achtergrond is, maar ik ben een product van een lange lijn vol interculturele en interreligieuze ontmoetingen, traceerbaar tot in het midden van de 17de eeuw. De ingezette koers verschraalt de samenleving, meer groepen mensen worden naar de marge verwezen en de reli-culturele diversiteit wordt geweld aangedaan.
Een bepaalde levensovertuiging en daaruit voortvloeiende levenshouding is geen laagje vernis, maar een manier om je leven uitdrukking te geven. Wat me verbaast is de non actie van de confessionele partijen. Ook geen meneer Wilders die met opgeheven Nederlandse driekleur op de barricaden springt om het christelijk-joods gedachtegoed te verdedigen, dat hij zo vaak gebruikt in het ageren tegen bepaalde groepen. Op een onhandige, excluderende manier hoorde ik Prem Radhakishun in De Wereld Draait Door wel opkomen voor de Joodse Omroep.
Het gaat niet alleen om het kabinetsbesluit dat het budget voor de 2.42-omroepen op nul wil stellen. Het is een in gang gezette lijn van een overheid die bang is voor diversiteit en alles wat afwijkt van een grootste gemene deler, lijkt te willen verbannen. Minderheden betalen ook mee aan zaken waar ze niet achter staan. Het uitzenden van politieagenten naar Afghanistan bijvoorbeeld. Misschien is een méérderheid het daar wel niet mee eens. Ik kijk niet naar voetbal, maar blijf daaraan meebetalen.
Het wegkijken van de rol van religie in de samenleving is symptomatisch en baart me zorgen. In mijn directe omgeving groeien de wachtlijsten voor de voedselbanken en de schuldsanering. In de praktijk ervaar ik dat steeds meer mensen juist bij kerken en andere religieuze en/of sociaal bewogen organisaties aankloppen voor hulp. En niet alleen de junks en de leeglopers. Ik heb asielzoekers, jonge gezinnen en ouderen, chronisch zieken en eenoudergezinnen helpen doorverwijzen, omdat de officiële instanties niet thuis gaven of ambtelijke procedures opstartten die maanden en maanden zouden duren.
“O Nederland, let op u saeck”… Uiteraard zijn er regels nodig, ook bezuinigingen. Uiteraard staan we met onze voeten samen in dezelfde glibberige klei. Ik vraag me wel af hoe de overheid dat ‘samen’ interpreteert, want is dat niet includerend? Wij allemaal, met z’n allen? Misschien wel een ‘nieuw wij’ gezien alle niet te stoppen ontwikkelingen. Het duizelt me, wanneer ik aan de rand van de kloof sta die tussen de beloften en grootspraak en de dagelijkse praxis gaapt.
Het wordt donkerder, het licht in de kamer sputtert. De oude lamp begeeft het. Gelukkig heb ik nog voldoende kaarsen in huis.
We zouden ook kunnen zeggen: we maken er 1 grote omroep van, een Nederlandse BBC, waarin religie en levensbeschouwing een eigen vaste plek hebben. Die ruimte kan dan opgevuld worden door de boeddhisten, hindoes, christenen, joden, moslims en humanisten.
Prima artikel, maar inmiddels is er een gedegen reactie vanuit de Chr. Partijen. Gert Jan Segers van de Christen Unie heeft een alternatief ontwikkeld om de religieuze omroepen te behouden. Zie broadcast magazine.
Zie http://www.kerknieuws.nl/nieuws.asp?oId=24108. Goed dat men in actie komt! Het is toch ook van de zotte!
Gisteren vernam ik dat meer dan de helft van de Nederlanders is gesecuraliseerd. Het omslagpunt is bereikt en dat betekent dat de religieuzen een minderheidsgroepering vormen.
Het wegkijken van de rol van de religie door de samenleving is een realiteit. Individualisme, materialisme en opportunisme hebben massaal plaats gemaakt voor saamhorigheid, spiritualiteit en samenwerken, Ieder voor zich en God voor ons allen, gaat vermoedelijk bij die meerde3rheid ook al niet meer op, omdat God niet meer tegenwoordig is binnen het gedachtengoed van velen. Het is meer een kreet uit vervolgen tijden geworden.
De meerderheid zal de zwarte schapen zoeken in de minderheden, zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven.
“Wij” bestaan nog wanneer politici, bestuurders, deskundigen en media het hebben over “alle Nederlanders of heel Nederland. Ik voel me dan meestal niet aangesproken. Wellicht word ik desondanks toch op één hoop gegooid met de geseculeerden wanneer ik zeg dat ik niet meer de r.k.-kerk volg in haar dogma’s. Het zal de meerderheid een worst zijn wat mij dan wel nog bezig houdt op religieus gebeid, ik ben binnengehaald bij de meerderheid en die denkt het voor het zeggen te hebben.
Voor de mensen die de cijfers en percentages orakelen is het niet relevant of er verschil is tussen kerk als instituut en geloof als persoonlijke overtuiging.
Mooi Marianne hoe je het onderwerp tot iets maakt waar men persoonlijk over kan denken. Die persoonlijkheid wordt tegenwoordig helaas terug gebracht tot cijfertjes en statistieken die maakt dat de top van de pyramide steeds verder van de in de werkelijkheid levende bevolking wordt gebracht die, nu de banken niet meer “leen maar, koop maar” roepen en ons dwingen met cijfertjes bezig te zijn om in leven te blijven. Wil je bezuinigen dan ontkom je niet aan die cijfers, maar juist als de gemeenschap onder druk staat en men elkaar meer dan ooit nodig heeft, wordt het dan niet eens tijd om te kijken naar de mens die toch echt achter die cijfertjes wordt verscholen? In deze barre tijden hebben mensen behoefte aan vertrouwen, houvast in bestaande dingen en vaste uitgangspunten die juist in deze crissis tijd onderuit wordt gehaald terwijl juist dan geestelijke hulp het verschil kan maken tussen wel of niet springen als je er geen gat meer in ziet en dat worden er helaas steeds meer als ik naar de cijfers kijk. Kijk maar eens naar de overvolle kerken tijdens Kerst- of een ander feest of als er een ramp plaatsgevonden heeft. Vergelijk ik dan eens de kosten van het handhaven van de huidge zender indeling en van het collecteren voor die arme EU landen die het zo moeilijk hebben, dan hebben we het over peanuts. Iedereen, behalve onze overheid, ziet in dat meer bezuinigen meer mensen aan de rand van de afgrond brengt die niets meer extra kunnen besteden en daarmee onze economie en daarmee nog meer mensen aan de rand van de afgrond brengt. Laat dan tenminste één stukje houvast voor de mensen bereikbaar blijven als ze in hun nood op zoek naar hulp en liefde de weg naar God (her-) vinden, hoe we die God ook benoemen. Geestelijke inspiratie via de TV kan daarbij helpen doordat de drempel daarbij lager is dan dat je vooreerst een vreemde kerk binnen moet stappen.
Dank voor de reacties.
Er zijn inmiddels geluiden te horen vanuit een paar partijen.
Tom Mikkers, Eric vd Berg en Frank Bosman zijn een online initiatief gestart
http://www.petities24.com/religieuze_omroepen_moeten_blijven
Wat het ook allemaal wordt, wat van waarde is verdwijnt niet meer, maar zal zich in andere vorm(en) blijven manifesteren.