De Nieuwe Wereld is dé zondagse talkshow over engagement en vrijzinnigheid. Presentator Colet van der Ven ontvangt gasten om hun inzichten, dromen, idealen en inspiratie te delen met de kijker. Cabaretier Johan Fretz leidt de kijker rond in De Nieuwe Wereld. De Nieuwe Wereld heeft speciaal oog voor kunst, cultuur en mensenrechten. Dit alles onder het motto: ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.’ In samenwerking met De Nieuwe Liefde en Nieuwwij.nl.

Gisteren was er weer een nieuwe uitzending van De Nieuwe Wereld om 11.30 uur op NPO2. Deze uitzending kunt u onderaan deze pagina (nogmaals) bekijken. De gasten en onderwerpen waren:

Denkeres des Vaderlands
Arts en filosoof Marli Huijer is onze nieuwe Denker des Vaderlands en volgt daarmee René Gude op. De eerste Denker des Vaderlands, Hans Achterhuis, vatte zijn rol samen als ‘tegendenken’, zijn opvolger Gude wilde vooral ‘meedenken’. Huijer kondigt aan dat ze gaat ‘tussendenken’. Ze noemt zich bewust Denkeres des Vaderlands, omdat ze als vrouw andere accenten legt dan een man. Huijer beschouwt het als haar missie om verschillen te verbinden. Zij wil zich letterlijk tussen culturen, levensbeschouwingen, mannen en vrouwen begeven om op zoek te gaan naar wat ons bindt. ‘Als niet-gelovige wil ik ook verbonden zijn met gelovigen. Zo’n open houding helpt om contact te houden. Zo kijk ik de wereld in’.
Het denken komt voort uit hetgeen er tussen mensen gebeurt. ‘De enige manier om je te kunnen handhaven in een vreemde omgeving is contact te maken met mensen en te zorgen dat het vreemde verdwijnt, omdat je elkaar ontmoet’. Het gaat haar om de vragen hoe we een gesprek voeren en hoe we goed met elkaar omgaan in de samenleving.

Kinderpardon: willekeur of eindelijk gerechtigheid?
Tientallen asielzoekerskinderen mogen waarschijnlijk niet in Nederland blijven omdat ze volgens de Raad van State niet aan alle regels voldoen. Hun lot ligt nu in handen van de volgende staatssecretaris, die per kind zal beslissen of het in Nederland mag blijven of niet. Afgelopen woensdag hield Defence for Children in Den Haag een protestactie tegen deze willekeur en demonstreerde voor een eerlijk en rechtvaardig kinderpardon. Martine Goeman van Defence for Children en burgemeester Geert van Rumund van Wageningen, die het protest ondersteunt, gaan in gesprek.

Jan Rotmans en Nynke Schaaf zijn voorman en communitymanager van Nederland Kantelt, een vernieuwingsbeweging die laat zien hoe we kunnen bouwen aan een spannender, duurzamer, mooier en energieker Nederland. Doel van Nederland Kantelt is om het aantal actief betrokken mensen bij de vernieuwingsbeweging te vertienvoudigen in vijf jaar: van 250.000 mensen naar 2.5 miljoen (20% van het aantal mensen ouder dan 20 jaar, dan is het kantelpunt bereikt).

Mensenrechtenjournaal
Het is 4 jaar geleden dat de Arabische lente overwaaide naar Syrië en de protesten tegen het bewind van president Assad begonnen. In het mensenrechtenjournaal zien we deze week dat een Arabische zomer nog lang niet in aantocht is…

Muziek
De band Jodymoon brengt van hun nieuwe album All is waiting het nummer ‘907 Steps’ en geeft een interpretatie van ‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’.

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.