Nadat de paus zijn catechese over het geduld had afgerond, meldde hij dat er in de zaal ’twee vaders’ zijn, ‘de een Israëlisch, de ander Arabisch’. Hij legde uit dat ‘beiden hun dochters in de huidige oorlog hebben verloren en dat ze allebei vrienden zijn’. De paus sprak hen aan als ‘geliefde broeders’ en bedankte hen voor hun getuigenis.

Voor de algemene audiëntie had de paus een korte privé-ontmoeting met de mannen die op allen een diepe indruk maakte. ‘Ik had niet verwacht dat het zo persoonlijk zou zijn’, zei Elhanan.

‘De hele bijeenkomst was zo barmhartig, zo menselijk. We spraken over het feit dat ik een Jood ben en hij een moslim en [de paus] een christen en dat we allemaal mensen zijn. We kunnen broeders zijn. Hij vroeg ons om voor hem te bidden. Het was ongelooflijk.’

‘Het was eerlijk gezegd een grote verrassing voor ons’, voegde Aramin eraan toe. ‘Het was heel ontroerend. Ik zei tegen hem: “Het is zoals Jezus zei: heb je vijand lief. Hij [Elhalan] is mijn vijand en we houden van elkaar.” We vroegen hem te bidden voor een vrij Palestina en voor vrede tussen de Israëli’s en de Palestijnen.’

De paus riep woensdag opnieuw op tot vrede in Oekraïne en in het Heilige Land. Hij publiceerde deze week ook een brief aan de katholieke gelovigen in het Heilige Land om hen op het hart te drukken dat ze niet alleen zijn.

Bron: Vatican News / Kerknet.be.

Lees ook

parents circle

‘Parents Circle’ krijgt internationale prijs Pax Christi

Organisatie ziet verzoening Israeli's en Palestijnen als voorwaarde voor duurzame vrede

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.