De klap die acteur Will Smith bij de jaarlijkse uitreiking van de Oscars gaf aan presentator Chris Rock, leidde tot 217.529 artikelen in de media. Dat is honderd keer meer dan de voedselcrisis in Malawi waar meer dan een kwart van de bevolking onvoldoende te eten had. En de lancering van de nieuwste iPhone kreeg vijftig keer meer aandacht dan de humanitaire crisis in Angola. De vergelijking is tekenend voor de vele “stille rampen” in Afrika die het zonder media-aandacht moeten stellen, zegt Care International.

De organisatie zette de tien grootste crises van 2022 op een rij, die ook nu helaas nog volop aan de orde zijn. Daarbij horen ook de crises in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zimbabwe en Kameroen, waar in totaal 14 miljoen mensen nood hebben aan humanitaire hulp. In Niger kampen 4,4 miljoen mensen met acute honger. Zambia kampt met armoede, Mali met hoge kindersterfte en Tsjaad zelfs met de hoogste moedersterfte ter wereld. In Burundi tot slot is de helft van de kinderen ondervoed.

“Het zijn moeilijke tijden voor Europa, en nog moeilijkere tijden voor mensen die wereldwijd getroffen worden door humanitaire crises”, zegt Andrea Barschdorf-Hager van Care Oostenrijk. “Met de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en de energiecrisis hebben de media de handen vol. Toch zien we het als onze plicht om ook de ‘stille’ crises onder de aandacht te brengen.”

De Verenigde Naties hebben onlangs gewaarschuwd voor een historische hongercrisis in Afrika, en dat zien de medewerkers van Care ook, zegt Claudine Awute van de Care International. “Ouders slaan maaltijden over zodat hun kinderen voldoende te eten hebben. Akkers drogen op en vee sterft. Gezinnen moeten vluchten omdat ze niet voldoende voedsel of water vinden. Die dramatische situatie wordt nog erger als er nauwelijks over bericht wordt. Als we de andere kant blijven uitkijken, zullen de gevolgen rampzalig zijn.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.