Nadat Oosterhuis met het Vaticaan in conflict was geraakt over het verplichte celibaat, kwam hij in de jaren zestig buiten de officiële kerkorde te staan. Hij begon in Amsterdam een kerk waarin de grenzen tussen religie, politiek en poëzie vervaagden. Rond zijn tachtigste verjaardag verscheen zijn biografie ‘De paus van Amsterdam’ door journalist Marc van Dijk. In dit boek beschrijft de biograaf de controverses, inzichten en wonderlijke paradoxen uit het leven van Nederlands bekendste ex-priester.
Van de rooms-katholieke kerk heeft hij geen officiële erkenning gekregen. Wel verleende de protestantse Vrije Universiteit hem een eredoctoraat vanwege zijn verdiensten voor de vernieuwing van de liturgie.
Oosterhuis wilde ‘het grote bijbelse verhaal van uittocht en bevrijding’ toegankelijk maken voor zijn publiek. Hij las de Bijbel als een politiek manifest en verbond zich aan de SP. Hij werd dan ook wel ‘priester van het protest’ genoemd. Tegelijk onderhield hij warme banden met het Koninklijk Huis en was bevriend met prins Claus. In genoemde biografie komen niet alleen hijzelf aan het woord, maar onder anderen ook zijn bekend geworden muzikale kinderen Tjeerd en Trijntje.
In de laatste jaren van zijn leven was ook sprake van een zekere verzoening tussen Oosterhuis en de kerk waaruit hij voortkwam. “Twee jaar geleden mocht ik hem een bemoedigende brief van paus Franciscus overhandigen,” schrijft bisschop Hendriks op zijn website. “Bij die gelegenheid en ook daarna bleek mij de verbondenheid van Huub Oosterhuis met paus Franciscus wiens Encyclieken en Exhortaties hij met veel positieve belangstelling las.”
“Natuurlijk was het talent van Huub Oosterhuis veel breder dan de kerkelijke en bijbelse liederen,” vervolgt Hendriks. “Evenzeer natuurlijk betreur ik dat hij destijds wegen is gegaan die leidde tot vervreemding van de katholieke kerk en haar leiding, zonder dat hij overigens de katholieke kerk ooit heeft verlaten. Zonder de moeilijkheden te willen bagatelliseren die mijn voorgangers op de bisschopszetel van Haarlem met hem hebben gehad, wil ik graag erkennen dat een bijzonder en getalenteerd persoon met speciale verdiensten voor de liturgische en bijbelse dichtkunst en muziek, met inzet voor sociale vraagstukken, voor wie de bijbel uitgangspunt was van denken en handelen, van ons is heengegaan. Moge hij rusten in vrede!”
Kijk en luister
Graag deelt de redactie van NieuwWij.nl hier het lied ‘Ken je mij?’ waarvan Huub Oosterhuis de tekst schreef en dat wordt vertolkt door zijn dochter Trijntje, de bekende zangeres.
Ken je mij? Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij? Wie ben ik dan?
Huub Oosterhuis schreef de tekst naar aanleiding van de geboorte van Trijntje. Het is een vrije interpretatie van psalm 139. In deze video zien we Trijntje Oosterhuis het lied zingen bij Pauw en Witteman in 2008. Zij vertolkte, vlak voor het overlijden van haar vader, in de Dominicus in Amsterdam nog een groot aantal liederen met teksten van haar vader.