De Voorvechter Award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en is bedoeld voor mensen die hun nek uitsteken voor vluchtelingen en het verschil hebben gemaakt in het leven van een vluchteling. De jury vindt het inspirerend dat de Sauers zich op jonge leeftijd duurzaam inzetten voor vluchtelingen. De vakantieweken voor vluchtelingkinderen én voor eenoudergezinnen is een initiatief waar VluchtelingenWerk 30 jaar geleden mee startte. Dankzij de familie Sauer kunnen sinds drie jaar tientallen extra kinderen en hun ouders op vakantie. In hun vrije tijd regelen Berend en Pjotr, samen met hun Russische vriend Yuri, niet alleen de vrijwilligers en het programma, maar ook het onderdak voor vluchtelingkinderen en hun ouders in Zeeland. Directeur VluchtelingenWerk en juryvoorzitter Abdeluheb Choho: “Zo kunnen vluchtelingen voor even alle onzekerheid rond de asielprocedure vergeten en zich weer even mens voelen. Bovendien is het bijzonder dat de broers ook andere jongeren hiermee bereiken en inspireren mee te doen.”

Een thuis bieden

Er waren drie andere genomineerden. Marinus Pannevis die in Amsterdam al 170 ‘havendiners’ voor vluchtelingen organiseerde en zo wekelijks Amsterdammers en vluchtelingen verbindt. Irma Groenendaal die bij haar werkgever het chemiebedrijf Celanese vluchtelingen workshops en stageplekken aanbiedt en zo geslaagd werkt aan arbeidsparticipatie. En Gerrie en Jan Pennings uit Boxmeer die hun Syrische buurjongens opvingen alsof het hun eigen zonen zijn. Choho: “Vluchtelingen een nieuwe start bieden lukt niet zonder een welkome samenleving. Daar hebben we iedereen bij nodig. Deze mensen hebben vluchtelingen op hun eigen manier een thuis geboden.”

Vrijwilligers in het zonnetje

Naast deze voorvechters zette VluchtelingenWerk ook haar eigen 14.500 vrijwilligers in het zonnetje. Jilly van den Ameele uit Terneuzen en Marlina Blokland uit Ermelo namen de symbolische VluchtelingenWerk Vrijwilligers Award namens alle vrijwilligers in ontvangst.VluchtelingenWerk ambassadeur Mo Hersi mocht de speciale VluchtelingenWerk Lefgozer Award in ontvangst nemen voor zijn continue inzet voor draagvlak voor vluchtelingen en de verbinding tussen vluchtelingen en Nederlanders. Hersi vluchtte zelf op 3-jarige leeftijd uit Ethiopië.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.