De mens, hoe overtuigd ook van zijn objectiviteit, aanschouwt de wereld altijd door de eigen, gekleurde bril en heeft van nature een diepgewortelde neiging tot categorisering. Bewust of onbewust, de hele dag door plaatsen we de mensen die we tegenkomen in hokjes.

unnamed
Dilara Bilgiç

Ook Dilara Bilgiç betrapt zichzelf zo nu en dan op hokjesdenken. Tegelijkertijd wordt ze zelf geconfronteerd met allerlei labels en ondervindt aan den lijve hoe willekeurig het allemaal is: waar de een haar bestempelt als een conservatieve, fundamentalistische moslim, plakt de ander haar het label van seculiere, culturele moslim op; voor haar Nederlandse vrienden is zij de Turk, voor haar Turkse familie de Hollander; de een noemt haar feminist, de ander antifeminist.

Bijeenkomst 16 mei in De Rode Hoed

Tijdens de bijeenkomst in De Rode Hoed op 16 mei gaat Dilara Bilgiç in gesprek met diverse deskundigen:  Malika Ouacha, cultureel antropoloog en docent aan de School of Social Work van Hogeschool Windesheim, Jellie Sierksma, universitair docent ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Utrecht, Ebru Aydin, socioloog, moderator, programmamaker, docent en fotograaf, en Emine Uğur, sociaal dienstverlener en Trouw-columnist. Er is muziek van Dilara Tunes, singer-songwriter uit Amsterdam met Turkse roots. Kijk op deze speciale webpagina van De Rode Hoed voor meer informatie en tickets.

Lees ook

Dilara header

Dilara Bilgiç pleit voor nieuw politiek systeem

'Black box democratie' moet een spiegel voor de samenleving zijn

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.